Paul Schneiders, Rob Hendrikse, Cees Koertse, Marléne Potjer en Jenny Visser-van Vliet werden verrast.
Paul Schneiders, Rob Hendrikse, Cees Koertse, Marléne Potjer en Jenny Visser-van Vliet werden verrast. Foto: Bob Awick

'Bedankt voor alles wat u heeft gedaan...'

BUSSUM - Als dank voor hun jarenlange werk hebben 5 Bussumers vlak voor het weekend een koninklijke onderscheiding gekregen. Paul Schneiders, Rob Hendrikse, Cees Koertse, Marlène Potjer en Jenny Visser-van Vliet werden totaal verrast. Ze kwamen samen met familie en bekenden naar het gemeentehuis, waar de burgemeester klaar stond met de eretekens, een bloemetje en champagne.

door Sjoerd Stoop

Paul Schneiders
Anders dan de anderen werd Paul Schneiders benoemd tot 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau'. De Bussumer werd bedankt voor al zijn werk als auteur. Schneiders schreef een hele reeks boeken over de geschiedenis van Naarden, Bussum en de rest van de streek. De burgemeester noemde de Bussumser "een van de belangrijkste Gooise historici van de laatste jaren".

De Bussumer werd totaal overrompeld. "Ze hebben me weten te lokken door te vertellen dat een bekende gedecoreerd zou worden. Als ze me het van tevoren verteld hadden, had ik wel wat netters aangetrokken", lachte hij na afloop. De trots overheerste inmiddels. "Het geeft je toch het gevoel dat je wat goeds doet en dat hetgeen wat je doet ook gewaardeerd wordt door anderen. Daarnaast geeft het ook een extra aanzetje om weer verder te gaan. Er komen al snel weer twee boeken aan."

Rob Hendrikse
Ras-Bussumer Rob Hendrikse was jaren geleden de bedenker en aanjager van shantykoor 'Het Ruime Sop'. Dat shantykoor geeft elk jaar meerdere optredens door heel het land. Hendrikse zorgde er mede voor dat het koor een groot succes werd. Naast het koor deed de Bussumer ook als ondernemer veel extra werk voor de Bussumse gemeenschap, zoals het regelen van de feesten rond Koninginnedag. Daarnaast bezette hij lang een raadszetel.

Net als alle anderen was de Bussumer apetrots en vereerd. "Het voelt voor mezelf een beetje als een soort drang om veel te doen. Om jezelf een beetje op de kaart te zetten. Heel gek, maar zo voelt het. Een koninklijke onderscheiding vormt echt de kroon op het werk. Dat maakt me trots. Maar dat maakt het shantykoor zelf me nog meer. Stuk voor stuk allemaal mensen met een aparte achtergrond en ook wel problemen, maar ze geven wel alles voor het koor. Als je dat ziet, weet je waarom je er zo hard voor gewerkt hebt."

'Goed dat hetgeen je doet gewaardeerd wordt'

Cees Koertse
Cees Koertse was wel van tevoren, anders dan de anderen, al op de hoogte gebracht. Koertse werd geëerd voor meer dan 30 jaar werk voor de Bussumse brandweer. Als brandweerman heeft Koertse branden geblust, maar daarnaast behoorde de Bussumer ook tot het team dat collega's steunde na traumagevallen.

Marlène Potjer
Ook Marlène Potjer werd verrast door de burgemeester. De Bussumse werd bedankt voor haar werk voor onder andere school De Hoeksteen. Ze was jarenlang hoofd van het schoolbestuur. Onder haar hoede werd onder andere het schoolgebouw verbouwd. Naast haar werk voor de school doet Potjer ook veel voor de Koepelkerk. Zo werkt ze onder meer als voorganger. Ook bezet de Bussumse al enkele jaren een raadszetel voor de VVD.

Bekenden van Potjer konden haar met gemak naar de raadzaal lokken. "Als je elk jaar al gaat, dan ben je er hoe dan ook. Toen mijn man vertelde mee te gaan, verbaasde me dat wel een beetje. Er brandde echter nog geen lampje. Het heeft me echt compleet verrast en zo voelt het nog steeds wel een beetje. Ik ben er gewoon sprakeloos van", vertelde Potjer.

Jenny Visser-van Vliet
Jenny Visser-van Vliet werd bedankt voor haar werk voor de Bussumse ouderen. Dat doet ze al meer dan een kwart eeuw. Zo deed ze onder andere boodschappen met ouderen en had ze een handwerkclubje. De laatste jaren helpt de Bussumse in woonzorgcentrum De Antonius Hof. Ze gaat onder andere met ouderen naar de kerk. Ook voor de kerk doet de Bussumse veel. Daarnaast collecteert ze al jaren voor het goede doel.

Mevrouw Visser-van Vliet vond het een eer dat ze werd bedankt voor haar werk. "Maar veel van het werk doe je ook gewoon omdat je het leuk vindt en je er anderen mee kunt helpen. Daar gaat het ook om. Als de mensen waarmee je werkt je ergens voor bedanken doet dat je al heel goed, nu gaat dat nog veel verder. Echt heel erg leuk", reageerde de Bussumse dankbaar.