VVD, D66 en CDA presenteren coalitieakkoord Naarden

NAARDEN - Nog geen maand na de gemeenteraadsverkiezingen kwam donderdag het verlossende woord: de drie coalitiepartijen waren eruit. VVD, D66 en CDA leggen woensdagavond hun gloednieuwe coalitieakkoord voor aan de gemeenteraad.

door Lisa van Dorp

Miriam van Meerten-Kok (VVD), Marcel Adriani (D66) en Marleen Sanderse (CDA) worden de nieuwe wethouders. De portefeuilles zijn opnieuw samengesteld. Van Meerten-Kok focust zich op het 'sociaal domein' (zorg, werk, onderwijs) en economische zaken, Adriani neemt de fusie en de financiën voor zijn rekening, Sanderse wordt wethouder 'wijkgericht werken' en nieuwbouw. "Op basis van persoonlijke voorkeuren en de partijprogramma's waren we daar snel uit", blikt Van Meerten-Kok terug.

De inhoudelijke afspraken tussen de drie partijen beslaan slechts negen A4'tjes. Het akkoord bestaat uit twee delen: een zogeheten 'bestuursakkoord' en een 'beleidsakkoord'. "In het bestuursakkoord hebben we vastgelegd hoe we het komende anderhalf jaar willen werken, met burgerparticipatie en veel debat", legt Rob Niehe, die namens de VVD de onderhandelingen deed, uit. "We gaan daarbij door op de ingeslagen weg. Die typisch Naardense werkwijze willen we ook na de fusie bewaren. In het beleidsakkoord staan de inhoudelijke punten die we nog vóór de fusie willen uitvoeren." Het coalitieakkoord, getiteld 'Waarden van Naarden', is kort maar krachtig, volgens onderhandelaar Niehe. "Het is beknopt want we hebben maar kort tijd tot de fusie van januari 2016."

De coalitie wil zo veel mogelijk zaken op wijkniveau oplossen. Daarom krijgt Naarden er ook 'wijkwethouders' bij. Van Meerten-Kok: "We worden als bestuurder ook verantwoordelijk voor een Naardense wijk. Niet inhoudelijk, maar wel qua inspraak. Elke wethouder wordt het aanspreekpunt voor een wijk, zodat inwoners weten wie ze kunnen bellen als er wat speelt."