Wethouder Gerard Boekhoff legt uit wat er gaat veranderen vanaf 2015.
Wethouder Gerard Boekhoff legt uit wat er gaat veranderen vanaf 2015. Foto: Jessica de Jong

Bussumers bezorgd over veranderingen in de zorg

BUSSUM - Vanaf 2015 gaat er heel wat veranderen in de zorg. Om duidelijkheid te krijgen over wat er precies gaat gebeuren in Bussum hield het platform Wmo vorige week een presentatie. Demissionair wethouder Boekhoff vertelde dat de maatschappij aan het veranderen is en dat dit zeker gepaard gaat met onzekerheid, maar dat mensen in Bussum de zorg en ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.

door Jessica de Jong

De gemeente Bussum heeft zeven miljoen extra gereserveerd om alle overgangen in goede banen te leiden. "We hebben te maken met een veranderende werkelijkheid. Maar Bussum staat voor een inclusieve samenleving. Bussum is voor iedereen en daar waar het echt nodig is zullen we ondersteunen. We stellen de mensen centraal, maar maken een omslag; niet meer denken vanuit het aanbod, maar vanuit de behoefte," aldus Boekhoff.

De gemeente neemt vanaf 2015 dus een groot deel van de zorgtaken over van het Rijk en mag zelf weten hoe deze uitgevoerd worden. Zo wordt de gemeente verantwoordelijk voor het regelen van de begeleiding van mensen met een beperking, hulp bij het aanbrengen van structuur in het leven van iemand die bijvoorbeeld dement is en ook voor de dagbesteding. Dat was voorheen een taak van het Rijk. Iedereen die hulp nodig heeft bij het zelfstandig wonen, moet vanaf 2015 naar de gemeente, naar het Wmo-loket. De gemeente en het Rijk gaan daarbij uit van ieders zelfstandigheid. Het is de bedoeling dat mensen eerst een beroep doen op hun familie of iemand uit de omgeving voordat aangeklopt wordt bij de gemeente. Pas daarna is het mogelijk hulp te krijgen. De realiteit lijkt hard; zorgbehoevenden maken in veel gevallen pas aanspraak op vergoedingen als ze zelf bijna niets meer kunnen, geen familie of kennissen hebben en er geen geld op hun bankrekening staat. Toch beweert de gemeente Bussum dat het beleid erop gericht is dat iedereen de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.

Zorg op maat
De gemeente gaat de zorg op maat regelen. De indicatie, het vaststellen van hoeveel zorg iemand nodig heeft, wordt ook de verantwoordelijkheid van de gemeente. Hierover kwamen uit de zaal, vol mensen die werken in de zorg, kritische vragen. Want hoe kunnen ambtenaren een juiste inschatting maken van hoeveel zorg iemand nodig heeft? Wethouder Boekhoff vertelde dat ambtenaren hiervoor scholing krijgen, maar dat er ook contact is met huisartsen en dat eventueel experts ingehuurd kunnen worden.
Hierover moet de gemeente onder aansturing van het nieuwe college van burgemeester en wethouders nog keuzes maken. Ook in Den Haag heeft de Tweede Kamer nog niet definitief beslist welke bedragen er zullen worden overgemaakt voor de diverse vormen van zorg. De landelijke trend is dat zorgbehoevenden minder zorg krijgen, omdat er minder geld is. "In Bussum ligt dat anders", zegt Boekhoff. "Ik garandeer dat in Bussum mensen echt de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben."

Drempel
De drempel voor het verblijf in een zorginstelling wordt ook een categorie hoger. Wie huishoudelijke hulp nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een langdurige ziekte, krijgt dit alleen vergoed indien de persoon een laag inkomen heeft. Mensen met een midden of hoog inkomen gaan dat (ten dele) zelf betalen.

Voor zorg eerst aankloppen bij familie, dan pas bij de gemeente

Een andere zorg die bij burgers en bestuurders leeft is de vraag wat er gebeurt als het budget van de gemeente niet toereikend is. Worden de indicaties dan strenger? Zit er een plafond aan het bedrag per aanvraag? En waar moeten al die vrijwilligers vandaan komen? Worden ze opgeleid? Is het systeem niet fraudegevoelig? Hoe krijg je de trieste gevallen boven water als ze niet zelf op zoek gaan naar hulp? Boekhoff zegt dat er in ieder geval geen plafond is omdat er extra budget is vrijgemaakt. "Door een andere werkwijze krijgen mensen ondersteuning die beter aansluit op wat ze nodig hebben. Omdat we geen zorg 'verkwisten' doen we dat met minder geld."

De nieuwe gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders zullen de hervormingen in goede banen moeten leiden. Bussum zal moeten afwachten.