Raadsakkoord ketst af

BUSSUM - Er komt geen raadsakkoord van de VVD met D66, PvdA, GroenLinks en de GOP. D66 heeft op het laatste moment besloten te stoppen met onderhandelen. Een verrassende keus, want de partners hadden op hoofdpunten al een akkoord voor de komende jaren.

door Sjoerd Stoop

D66 heeft het raadsakkoord laten afketsen op de omvang van de wethoudersposten. "Er lag een plan op tafel om de wethoudersposten te vergroten met zo'n 20 procent. Dat zou ook heel wat extra geld gaan kosten. Dat was voor ons onverkoopbaar, zeker omdat we juist veel geld moeten besparen de komende jaren. We hadden het onderwerp graag even geparkeerd en eerst nog onderhandeld over de rest, maar het punt bleek een breekpunt voor de VVD. Toen hebben we besloten te stoppen", zegt D66-voorman Loek Schmidt.

De VVD, PvdA, GL en de GOP betreuren de stap van de democraten. "Het heeft ons erg verbaasd", zegt (nu nog) wethouder Van den Berg van de VVD. De partners waren al erg ver: het programma moest alleen nog doorgerekend worden. Zonder D66 voelt men geen draagvlak om verder te onderhandelen. Het streven was een brede coalitie. VVD, PvdA, GL en de GOP hebben samen 'slechts' twaalf zetels.

Hart voor Bussum
Hart voor Bussum mag het stokje nu overnemen. "Het afketsen heeft ons ook erg verrast", zegt Marieke Munneke Smeets. "We staan nu voor de grote opdracht om te gaan proberen tot een akkoord te komen, dat wordt best een zware klus. We gaan eerst met elkaar overleggen hoe het nu verder moet en goed bestuderen waar de anderen de afgelopen maand over gepraat hebben. Daarna gaan we gesprekken voeren. We gaan met alle anderen het gesprek aan en staan voor alles open."

Hart voor Bussum, dat een maand geleden 5 zetels haalde, werd eerder door de VVD gepasseerd omdat de voornaamste standpunten te veel zouden botsen.