Brediusweg 1.
Brediusweg 1. Foto:

Kennen en herkennen

Bussum is de dichtstbevolkte gemeente van ons land. Het is nauwelijks te geloven, met al dat groen.

Wat tot deze frappante score leidt is het nagenoeg ontbreken van onbebouwd 'buitengebied'. Bij Bussum horen een stukje bos en heide aan weerszijden van de Franse Kampweg en de landerijen bij Cruysbergen. De 31.000 inwoners bewonen verder de acht vierkante kilometer tot aan de grenzen met de buurgemeenten.

Hoe compact het ook mag zijn, het is toch zo groot en zo divers dat sommige Bussumers ook na jaren nog nooit in alle hoeken van hun dorp zijn geweest. Daarnaast leidt de wisselende samenstelling van de Bussumse bevolking tot maar weinig 'van vader op zoon' overgedragen kennis over het dorp in vroeger tijden.

In het nieuwste nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift (BHT) wordt hier iets aan gedaan. De lezer van het tijdschrift wordt meegenomen langs een groot aantal karakteristieke gebouwen en plaatsen. Aan veel van deze gebouwen is een lange geschiedenis verbonden. Een geschiedenis, die in 2014 vaak niet meer bekend of zichtbaar is.

Wist u bijvoorbeeld dat het huidige Filmhuis aan de Brediusweg ooit gebouwd is als winkelpand, op een toplocatie naast een drukke ophaalbrug? En heeft u wel eens gezien dat dit Filmhuis een toren heeft met een wijzerplaat? Hoezo dat, een winkelhuis met een 'kerktoren'?

Herkent en kent u dit gebouw? Dat is het thema van het aprilnummer. Na lezing kijkt u met andere ogen naar ons dorp.

Het blad is gratis als u voor € 15,- per jaar lid wordt van de Historische Kring Bussum.

Hans Jonker

Afbeeldingen: HKB-collectie

BHT is voor € 7,50 te koop bij Boekhandel Los en bij Bruna.

Afbeelding
Naast het artikel over het Filmhuis ook artikelen over Bensdorp, Huizerweg 54, Jan Tabak, Sint Josephpark, Mariënburg, Patria, Poffertjeskraam, Spant! en Gemeentehuis.