Frederik van Eeden leest voor uit eigen werk.
Frederik van Eeden leest voor uit eigen werk.

Artes blijft aandacht schenken aan literatuur

BUSSUM - Kunstkring Artes heeft flink wat belangstellenden mogen verwelkomen afgelopen zaterdag voor het kunstproject rondom de versierde etalages.

Bij diverse winkels werd voorgelezen. Het was een manier om het eeuwfeest van de bibliotheek te betrekken bij het etalageproject. Op de foto staat Bart Neervoort, acteur bij De Papegaai en de Plankeniers, die verkleed als Frederik van Eeden uit diens werk voorlas en het gedicht 'De Waterlelie' voordroeg. Ook wethouder Nen van Ramshorst las deze teksten voor. Zij was enthousiast over het initiatief van het voorleesfestijn en hoopt dat deze actie in de toekomst nog eens herhaald zal worden.
Het voorlezen gebeurde bij Thom Broekman in de Nassaulaan, waar kunstenaar Boy de Crasto de etalage had ingericht met verwijzing naar het werk van Van Eeden. Ella Weisbrod van Artes beschrijft de etalage als volgt: "De bibliotheek als hoeder van het geschreven woord. Net als ooit de Bussumse dichter Frederik van Eeden. Diens leven en werk vormen voor kunstenaar Boy Namias de Crasto een onuitputtelijke inspiratiebron. Daarom verwerkte hij Van Eedens poëzie kalligrafisch in drie schilderijen, waarvoor hij ook aarde en gescheurde kartonnen dozen gebruikte. Want aarde tekent de onverbrekelijke band met de plaats van Kolonie Walden, waar later een kartonnagefabriek heeft gestaan. Het uit hout gekapte beeld symboliseert verbondenheid – het vormt een geheel met de handgeschreven gedichten van Van Eeden en de gekalligrafeerde exemplaren. Het koestert woorden."

De komende tijd loopt het etalageproject gewoon door. Zo is bijvoorbeeld bij Bruna werk te zien van schilderes Alexandra Arriëns die zich liet inspireren door de natuur.