Kinderen leren zwemmen in hun EasySwimpakjes
Kinderen leren zwemmen in hun EasySwimpakjes Foto: jessica de jong

Zelfredzaamheid, EasySwim-pakjes en leerlingvolgsysteem

BUSSUM - Zwembad De Zandzee is in 2012 verkozen tot beste zwembad van het jaar en dat is voor directeur Remco Pielstroom een extra stimulans om nog beter te worden. "We zijn continu op zoek naar meer kwaliteit en nog betere aansluiting bij de wensen van onze gasten. Daarnaast zijn we volop bezig met innovatie." Die innovatie zit vooral in het doorontwikkelen van het huidige zwemlesplan. Zo is De Zandzee op 1 april gestart met het leerlingvolgsysteem en krijgen kinderen geen kurkjes meer om, maar heuse EasySwim-pakjes.

door Yvette Geerts

Wat houdt het leerlingvolgsysteem precies in ?
"Het is een systeem waar ouders de vorderingen van hun kind via internet kunnen volgen. De zwemonderwijzer is verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de vorderingen. Hoewel we pas zijn gestart zijn er al wel veel positieve reacties. Het draagt bij aan een transparante en open communicatie tussen zwemonderwijzers en ouders."

Jullie zijn onlangs ook gestart met EasySwim-pakjes.
"Klopt, dit moet je zien als de vervanger van de kurkjes. Voordelen zijn dat kinderen op die manier leren drijven en dus niet meer zinken en al bij de tweede zwemles in het diepe kunnen 'zwemmen'. Hierdoor raken ze sneller vertrouwd met diep water. Kinderen vinden het leuk omdat we hierdoor eigenlijk al vanaf de eerste zwemlessen meer variatie kunnen bieden en niet alleen maar baantjes zwemmen. Het verdubbelt de effectiviteit en intensiviteit van de lessen en het bevordert het spelelement, waardoor kinderen nog sneller en met meer plezier leren."

Behaalt een kind ook sneller het A-diploma met het EasySwim-pakje?
"Dat durf ik niet te stellen. Op een gegeven moment moet het pakje toch uit. We zien wel dat ze het eerste stuk sneller oppakken en daardoor hebben de kinderen ook eerder plezier in het zwemmen."

En de 'zwemhaak', die veel ouders nog van vroeger kennen?
"Die is helemaal uit de moderne zwemles verdwenen, dat is zo kindonvriendelijk en pedagogisch niet wenselijk."

'We letten veel minder dan vroeger op 'netjes' zwemmen'

Wat hebben jullie nog meer veranderd?
"We werken nu met vaste zwemonderwijzers en stuurkaarten. Door het gebruik van stuurkaarten kunnen we meer gedifferentieerd lesgeven, minder klassikaal dus. Een kind dat al goed op zijn of haar rug kan zwemmen kan prima zelfstandig of in een groepje borstcrawl gaan oefenen. Uiteraard wel onder toezicht van de zwemonderwijzer. Met behulp van de stuurkaarten, waarbij we werken met symbolen, zien ze ook zelf welke oefeningen of spelelementen ze kunnen doen. Die ontwikkeling zie je ook al geruime tijd: kinderen werken steeds meer zelfstandig en in groepjes."

Vanwaar de keuze voor vaste zwemonderwijzers?
"Je creƫert zo een hechtere band tussen kind, zwemonderwijzer en ouder. En de terugval van zo'n 2 lessen die we zagen als een kind overging naar een volgend groepje en dus een andere zwemonderwijzer, is hiermee verleden tijd."

Zie je nog opvallende trends?
"We letten veel minder dan vroeger op 'netjes' zwemmen. Kinderen moeten vooral zelfredzaam zijn, dat is veel belangrijker dan dat ze netjes borstcrawl leren en ook leren we kinderen eerst borstcrawl en rugcrawl. Als je als kind voor het eerst met water in aanraking komt, dan is dat een veel natuurlijker beweging. Schoolslag leerden we vroeger als eerste, terwijl dat een veel ingewikkelder arm-beencoƶrdinatie heeft."