Hockeyers Xander Duijnisveld, Liliannen Rijcken-Voigt en Jacques Craenen zijn druk met de interland.
Hockeyers Xander Duijnisveld, Liliannen Rijcken-Voigt en Jacques Craenen zijn druk met de interland. Foto: Bob Awick

WK hockeyteams België-India spelen interland

NAARDEN - Een primeur voor 't Gooi: op 15 april spelen de nationale herenteams van India en Belgiƫ een oefenwedstrijd bij Hockeyclub Naarden (HCN) op het nieuwe WK-proof kunstgrasveld. Met gratis toegang. De wedstrijdorganisatie is in handen van een clubje enthousiaste vrijwilligers.

In de aanloop naar het WK hockey dat in juni in Den Haag gespeeld wordt, spelen de twaalf landenteams onderling oefenwedstrijden. Dinsdag vindt de oefenpot Belgiƫ-India bij HCN plaats: het resultaat van Naardens lobbywerk. "Onze club heeft sinds september een gloednieuw waterveld, exact hetzelfde veld als waar straks in Den Haag het WK op gespeeld wordt", vertelt Jacques Craenen, WK-ambassadeur bij HCN. "Daarom hebben we bij de WK-organisatie een 'bidbook' ingediend waarin we ons aanboden als uitvalsbasis voor een WK-landenteam, dan wel als locatie voor een oefenwedstrijd."

HCN verwacht dinsdag zo'n 1.000 man op het Sportpark. Dat vraagt om een strakke organisatie. De bezoekers moeten eten, drinken en een mooi plekje langs het veld vinden. "De meeste toeschouwers komen uit Naarden-Bussum komen. We vragen iedereen om de fiets te pakken", vertelt Craenen. Ondanks de forse logistiek moet de oefenwedstrijd een familie-event blijven. Daarom is de toegang gratis. Craenen: "We vinden het belangrijk dat iedereen kan komen kijken." Om dat te onderstrepen, neemt de Jongens A1 van Naarden het om 16.30 uur op tegen de Jongens A1 van Gooische. Een derby waarvan de uitslag moeilijk te voorspellen is omdat de teams elkaar niet veel ontlopen. "Die wedstrijd leeft enorm. Die jongens zitten allemaal bij elkaar op school, maar HC Naarden en Gooische blijven concurrenten."