Het CDA heeft besloten afstand te nemen.
Het CDA heeft besloten afstand te nemen. Foto: Bob Awick

Raadsakkoord nadert

BUSSUM - Bussum stevent af op een raadsakkoord van de VVD met D66, de PvdA, GL en de GOP. Dat melden bronnen rond de onderhandelingstafel. Hoewel Bussumers een maand geleden voor een andere koers kozen, wordt veel straks hetzelfde. Het oude college werd al gevormd door de VVD, PvdA en GL. Alleen D66 en de GOP worden nu dus toegevoegd. D66 mag zelfs een wethouder leveren.
Van Hart voor Bussum, met 5 zetels de op een na grootste, werd al eerder bekend dat voortrekker VVD vond dat hun standpunten te veel botsten. Het CDA heeft deze week zelf besloten om afstand te nemen. "We konden ons niet vinden in de coalitie zoals die nu wordt gevormd. Het oude beleid wordt voortgezet, terwijl we voor vernieuwing staan. De kiezers hebben toch een duidelijk signaal afgegeven dat ze het anders willen. We herkennen ons niet in diverse punten die voor ons belangrijk zijn. Zo menen we dat de plannen voor Scapino/Nieuwe Brink helemaal opnieuw bekeken moeten worden. We beseffen dat we een zetel hebben ingeleverd, maar het zou onze geloofwaardigheid aantasten als we nu in de coalitie plaats zouden nemen."

door Sjoerd Stoop

Wethouder voor D66
D66 schoof pas afgelopen week aan de onderhandelingstafel. De democraten moesten even nadenken over het aanbod om mee te doen aan de coalitie. "We hebben met z'n allen overlegd en toen besloten om toch graag verder te praten", zegt de kersverse D66-voorman Loek Schmidt. "Het gaat ondertussen al zover dat we iemand zoeken om een wethouderspost in te vullen. Daarvoor hebben we onze leden benaderd. Er bestaat een grote kans dat we straks mee mogen doen met het college van B&W, omdat we na de VVD de meeste zetels hebben gehaald."

Laatste fase
Er wordt momenteel dus verder onderhandeld door de 5 partners. Ze zouden samen op hoofdpunten een akkoord hebben. Er wordt de komende dagen verder gesproken. De partners hebben aangegeven veel vertrouwen te hebben op een goede afloop. Mochten ze samen tot een akkoord komen, dan hebben ze de meerderheid van de 23 raadszetels. De VVD heeft het streven om over twee weken het college van B&W te kunnen presenteren. Voor het zover is, zullen de laatste puzzelstukjes de komende dagen op hun plaats moeten vallen. Daarnaast gaan de partners ook nog, met het akkoord onder de arm, praten met hun leden over het akkoord.