Jan Bouwmans en collega's.
Jan Bouwmans en collega's. Foto: Bob Awick

Fitnessclub Gooimeer bestaat deze maand tien jaar

NAARDEN - Fitnessclub Gooimeer op het industrieterrein bestaat deze maand tien jaar. Het is een echte club, met leden die er al sinds de opening sporten. "Onze 850 leden verrassen we deze maand dan ook met een tas en een flesje water", vertelt eigenaar Jan Bouwmans (60).

De helft van de leden komt uit Naarden, de andere helft uit Muiderberg en Bussum. Fitnessclub Gooimeer onderscheidt zich van andere fitnessclubs door de goede sfeer, zegt Bouwmans. Sinds 1980 runt hij al sportscholen. De mensen blijven in Naarden terugkomen omdat het er gezellig en goed sporten is. "Dat merk je altijd als we iets doen voor het goede doel. Een paar jaar geleden hebben we meegedaan aan de Alpe d'HuZes. Met een bus vol clubleden zijn we naar de Alpen gereisd en hebben we de berg bedwongen, fietsend of lopend. Zo'n evenement leeft dan echt binnen de club."

Op de fitnessclub aan de Energiestraat kunnen mensen individueel trainen op allerlei apparaten en groepslessen volgen. Ook zijn er sauna's en zonnebanken. Sommige leden doen alles: trainen op apparaten en in een klasje, anderen kiezen specifiek voor de groepslessen. "Bij de groepslessen doe je klassikaal aan bijvoorbeeld zumba, bodyshapen, bootcamp, yoga, pilates of spinning", vertelt Bouwmans. Vooral dat laatste is enorm populair. Bij spinnen werk je op een hometrainer en onder leiding van een instructeur een programma af. Op lekkere muziek en met een hele groep spinners tegelijkertijd. Bouwmans: "Het is een succes omdat iedereen op zijn eigen niveau meedoet, de fiets kan zo zwaar worden afgesteld als je zelf wilt. Tandje erbij, tandje minder. En je doet het in groepsverband, dat motiveert extra."

Motivatie is altijd een punt op een sportschool. Mensen worden lid omdat ze zich fitter willen voelen, van een blessure willen herstellen of willen afvallen. Maar na een tijdje blijkt het toch een hele opgave om telkens weer naar de sportschool te gaan. Bij fitnessclub Gooimeer hebben ze daar wat op gevonden, vertelt Bouwmans. "Iedereen die bij ons komt, krijgt veel persoonlijke aandacht en een 'fit garantplan'. Dat is een persoonlijk fitnessprogramma met toestellen en oefeningen. Om de twee maanden wordt het schema bijgesteld, met de instructeur. Zo is trainen maatwerk. Daarmee houden we mensen gemotiveerd en voorkomen we blessures."

Bij de fitnessclub werken vijf instructeurs die allemaal een sportmedische opleiding hebben gehad. Ze zorgen ervoor dat de sporters hun oefeningen goed uitvoeren, ze geven advies en houden de voortgang in de gaten. "De kwaliteit van onze begeleiding is echt een pluspunt", zegt Bouwmans. "Omdat onze instructeurs er bovenop zitten, halen mensen hun persoonlijke doelen ook. We meten de voortgang en dat motiveert."