Maria Robustelli geeft culinairworkshops in haar eigen keuken.
Maria Robustelli geeft culinairworkshops in haar eigen keuken. Foto: Bob Awick

De Italiaanse droom van Arte Culinaria

BUSSUM - Kookcursussen, workshops, catering, pizza's bakken en wijnproeverijen; alles is mogelijk bij Maria Robustelli van Arte Culinaria, die gek is op de Italiaanse keuken.

In haar ouderlijk huis aan de Brinklaan 125, de voormalige kosterswoning, heeft ze haar eigen Italiaanse droom verwezenlijkt. De hele villa en de tuin ademen een Italiaanse sfeer uit. Al sinds 1997 geeft ze kookcursussen, eerst in de Vernissage maar nu ook al jaren aan huis. "Mijn man is Italiaans en het koken heb ik van zijn moeder geleerd. Ze had vijf kinderen en stond altijd in de keuken. Ik vond het heel bijzonder hoe ze iedere keer met dezelfde ingrediënten een heel ander gerecht kon maken. Eindeloos variëren zonder dat je in de gaten hebt dat je hetzelfde eet." Maria is vooral erg goed in het maken van pasta's en brood. "In de streek waar mijn man vandaan komt, net onder Napels, zijn dat essentiële gerechten."
Omdat Maria haar kennis en ervaring graag wil delen, verzorgt ze allerlei kookworkshops. "Vanaf zes personen kunnen mensen hier Italiaans leren koken. Ben je alleen, dan kan dat ook omdat ik samenwerk met de Volksuniversiteit. Dat zijn vaak avonden met een gouden randje. De mensen leren elkaar kennen en staan samen achter het fornuis. Mijn man Enzo verzorgt pizzacursussen en wijnproeverijen, dus ook voor grotere gezelschappen kunnen wij leuke culinaire middagen regelen. Ik kan ook aan huis komen koken of een mooi buffet verzorgen."
"Het doel van mijn workshops is dat mensen de gerechten ook gemakkelijk thuis kunnen maken. Vaak hoor je dat mensen iets nieuws leren maar het lastig vinden om het thuis na te doen. Ik vind dat je er echt iets van moet opsteken en dat je het thuis heel makkelijk moet kunnen maken. Ik heb heel veel mensen die hier al jaren komen. Sommigen eten één keer in de week 'Maria'. Dat vind ik grappig." Aan inspiratie heeft Maria nooit gebrek want ze heeft meer dan 700 eigen recepten. Bovendien is ze vaak in Italië te vinden om te eten, te koken en te proeven.
Kijk voor meer informatie op www.arteculinaria.nl.