Barend Eikelenboom (bieb) en Marjan Dunselman (Artes) in de etalage van Broektiek.
Barend Eikelenboom (bieb) en Marjan Dunselman (Artes) in de etalage van Broektiek. Foto: jessica de jong

Etalageproject Artes samen met jubileum bibliotheek

BUSSUM - Kunst in de etalages van winkels in het centrum, mensen die komen voorlezen bij de kunstwerken, een jubileumdag in de bibliotheek: zaterdag 12 april is er weer behoorlijk wat reuring in het dorp te verwachten.

Kunstkring Artes en de 100-jarige bibliotheek besloten de handen ineen te slaan en gezamenlijk te werken aan een leuk programma. "Het was dorpsmanager Ellen van Vossen die ons op het idee bracht om samen iets te organiseren", vertelt Marjan Dunselman namens Artes. De kunstenaars leggen een link tussen literatuur en poëzie.

Etalages
In totaal zijn er 12 etalages in het dorp onder handen genomen door de kunstenaars. Het gaat om een deelproject van Cel 9, de kunstuiting in de telefooncellen bij het gemeentehuis, die overigens ook zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur van dichtbij te bekijken zijn. Voor het etalageproject werken de kunstenaars allemaal met een verschillend thema zoals natuur, geld, spiritualiteit of beauty & fashion. Marjan Dunselman nam zelf de etalage van de Broektiek onder handen aan het Veerplein. "Ik heb mij laten inspireren door het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer van Hans Christian Andersen. Ik heb een paspop genomen en voorzien van een middeleeuwse pruik, een kroon en een scepter. Zo zie je dat het om de keizer gaat. Een draad met lichtjes verbeeld de onzichtbare mantel van de keizer, hij heeft overigens ook een fel gekleurde boxer aan van de Broektiek. Achter de keizer is een spiegel, zodat het publiek ook zichzelf kan zien. In de etalage ligt het betreffende sprookjesboek. De deelnemende winkels zijn te herkennen aan een grote beachvlag van Stichting Artes die voor de deur staan."

Voorlezen
De stichting Artes heeft ook gezorgd dat bij iedere winkel zaterdag om 11.00, 12.00 en 13.00 uur wordt voorgelezen. "Het gaat om publicisten, schrijvers en dichters die affiniteit hebben met voorlezen en dat dus voor publiek zullen doen. Schrijver Rudolf Geel doet mee, maar ook wethouder Nen van Ramshorst, leden van de toneelverenigingen De Papegaai en De Plankeniers en mensen van de Rotary. Voorwaarde is dat ze in ieder geval goed kunnen voorlezen en affiniteit hebben met het verhaal."

Open dag bibliotheek
Zoals eerder gezegd valt het kunstproject samen met de open dag van de bibliotheek die dit jaar het 100-jarig bestaan viert. Directeur Barend Eikelenboom van de bibliotheek is enthousiast over de bomvolle activiteitendag die hij heeft georganiseerd. Tussen 11.00 en 16.00 uur is taxateur Jan Willem Rutyen aanwezig om goederen te taxeren. Denk hierbij aan kunst en antiek. De Rotary Busssum verkoopt boeken waarvan de opbrengst naar My Book Buddy gaat. De Wereldwinkel is aanwezig en schenkt koffie en thee. De Poëzie Juxebox verzorgt voordrachten van vrolijke, ontroerende, gouwe ouwe en nieuwe gedichten. SeniorWeb heeft een tabletcafé en helpt iedereen die vragen heeft over zijn of haar tablet. Daarnaast wordt aandacht besteed aan e-books. De Volksuniversiteit, die in de bibliotheek gehuisvest is, laat zien welke cursussen er volgend seizoen op het programma staan. Kinderen kunnen genieten van clown Ellebel en geschminkt worden. Tot slot is er tussen 16.00 en 17.00 uur livemuziek van Chickfist.

In de winkels wordt zaterdag om 11.00, 12.00 en 13.00 uur voorgelezen
Beachvlaggen worden bij de deelnemende winkels geplaatst.