Hans Walther samen met Pim.
Hans Walther samen met Pim.

'Deze film is met liefde gemaakt
en dat straalt ervan af'

BUSSUM - Filmhuis Bussum beleeft aanstaande zondag de primeur van de Nederlandse tekenfilm 'Pim & Pom - Het Grote Avontuur'. Assistent-regisseur Hans Walther en supervising animator Marieke van Middelkoop zullen aanwezig zijn om uit te leggen hoe de film tot stand is gekomen. Ze nemen tekeningen mee waardoor er een kleine tentoonstelling over Pim & Pom ontstaat en ook de sterren zelf zijn aanwezig voor een meet & greet.

door Jessica de Jong

Hans Walther heeft ruim twintig jaar ervaring als editor en regisseur op het gebied van films en tv-series en is ook al elf jaar werkzaam als vrijwilliger bij Filmhuis Bussum. Hij is helemaal gek van animatiefilms en onder andere betrokken bij de Nederlandse animatiefilm 'Sprookjesboom de Film' die hij maakte in opdracht van de Efteling. Drie jaar geleden werd hij als adviseur binnengehaald bij het project om een tekenfilm te maken van Pim & Pom, gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp. Het is de eerste tekenfilm van Nederlandse bodem sinds de Bommelfilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel' uit 1983.

Hans Walther vertelt wat hij precies voor de film heeft betekend: "Mijn rol bij de film is de afgelopen drie jaar gegroeid. Ik kwam binnen als adviseur, maar heb overal aan meegewerkt. De regisseur weet wat een goed verhaal is en wat past bij de tekenstijl van Fiep. Mijn rol was alles te regelen wat er bij het maken van een tekenfilm komt kijken en ook deed ik een groot deel van de communicatie met de animators. Pim & Pom is een echte familiefilm geworden die heel herkenbaar is voor de ouders, die de tekeningen herkennen uit bijvoorbeeld Jip en Janneke. De stemmen zijn ingesproken door Georgina Verbaan en Tjitske Reidinga. Ook zijn er vijf liedjes in de film, die onder andere gezongen zijn door Acda en De Munnik."

Uitdaging
De uitdaging in het maken zat volgens Walther vooral in de relatief simpele tekenstijl van Pim & Pom, die eerder al werd gebruikt in de tv-serie. "Alle tekeningen zijn met de hand getekend en in de computer gezet. Het gaat om 12 tekeningen per seconde die elk 2 frames in beeld staan. We hadden al 8.000 tekeningen van Fiep en die zijn allemaal ingescand. Maar we hebben ook materiaal gebruikt uit andere verhalen, zoals Pluk van de Petteflet en Otje. Hadden we een olifant, een stoplicht of een schemerlamp nodig, dan hadden we vele tekeningen om uit te kiezen. Op die manier konden we bijna alles uit de database plukken. Maar bijvoorbeeld de straatkattenbende heeft de art director ontworpen. Natuurlijk blijft de stijl en het jaren 60-gevoel overeind, dat zie je bijvoorbeeld aan de telefoon met een snoer."

"Verder was er al eerder voor gekozen om niet de kleur groen te gebruiken. Dus lopen de katten door het bos, dan zijn de bomen oranje en blauw. Ook het stoplicht springt niet op groen, maar op blauw. De achtergronden hebben geen lijnen en dat is een groot verschil met de tv-serie. Fiep kon slecht diepte zien en tekende daarom alles rechtop. Een zebrapad staat rechtop, aan de zijkant staan de lantaarnpalen en mensen lopen niet over, maar boven het zebrapad. Alles is dus horizontaal en vertikaal getekend. Dat gaf wel een uitdaging, want er zijn spannende achtervolgingsscènes waarbij je normaal gesproken veel diepte gebruikt. Het verhaal zit goed in elkaar, is spannend en ontroerend geworden. De scènes in het bos zijn een beetje eng voor de kleintjes, maar er zitten ook zielige scènes in waarbij de zaal gaat huilen. Daarnaast was Fiep sterk in het tekenen van houdingen en poses en dat was ook best lastig om dat goed te krijgen. De animators hadden de neiging om de tekeningen mooier of vloeiender te maken, daar moesten we voor waken. Al met al is er twee jaar gewerkt aan het script en hebben 16 animators ruim een half jaar getekend."
Of Pim & Pom een groot kassucces gaat worden, vindt Hans Walther lastig om te voorspellen. "Het is een kinderfilm, dus die draait maar een paar keer in de week. En is het mooi weer, dan blijven de mensen thuis." Hij is wel zeer tevreden over het resultaat en vind dat iedereen moet komen kijken omdat het een "hele leuke, spannende film is voor het hele gezin. De film is met liefde gemaakt en dat straalt ervan af. Ook is de kwaliteit tijdloos en dat maakt het een echte aanrader".

De film gaat op 9 april landelijk in première in Nederland en is als speciale voorpremière op zondag 6 april om 11.00 uur al in Filmhuis Bussum te zien. Pim & Pom is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

De eerste tekenfilm van Nederlandse bodem sinds jaren
De katten Pim en Pom, getekend door Fiep Westendorp.
'Pim & Pom - Het Grote Avontuur' draait zondag in Filmhuis Bussum.