De parkeergarage aan de Kerkstraat vormt een hangplek voor jongeren. De politie deed er onderzoek, nu wordt er met regelmaat gecontroleerd.
De parkeergarage aan de Kerkstraat vormt een hangplek voor jongeren. De politie deed er onderzoek, nu wordt er met regelmaat gecontroleerd. Foto: Bob Awick

'Goede hangplek zou helpen'

BUSSUM - Nu het weer wat warmer wordt, hebben enkele Bussumse buurten weer last van hangjongeren. Een probleem dat elk jaar weer speelt en straks ook wat groter wordt. Jongeren hangen op plekjes, maken kabaal en laten soms rommel achter. Buurtbewoners ervaren daar elk jaar weer overlast van. "We hebben elk jaar een paar maanden dat we veel van deze klachten horen", zeggen agenten. "We doen er alles aan om mensen en jongeren tegemoet te komen."

door Sjoerd Stoop

De jongeren hangen ook nu weer op de bekende hangplekken: op de bankjes aan de Veerstraat, rond park 't Mouwtje en op de skatebaan naast het sportpark aan de Dr. Abraham Kuyperlaan. Ook komen er nu klachten van omwonenden en bezoekers van de parkeergarage aan de Kerkstraat. "We merken dat er meer klachten komen. Terwijl we een jaar geleden nog maar een klacht hadden rond deze tijd, hebben we nu er al meer dan 20 gehad", vertellen agenten Tom de Weerd en Job van Grieken. Ze deden voor hun opleiding onderzoek naar de hangplek en de daar ontstane problemen. "We horen van buurtbewoners dat ze overlast ervaren van het kabaal dat de jongeren maken. Van bezoekers van de parkeergarage horen we vooral dat ze bang worden van de jongeren. Dat snappen we best. De jongeren hangen rond de betaalautomaat van de parkeergarage. Mensen moeten daar langs en worden toch een beetje overdonderd door de hangende jongeren. Als we klachten horen, spreken we de jongeren erop aan. We proberen ervoor te zorgen dat ze begrijpen dat ze overlast veroorzaken. Soms doen ze dat en gaan ze weg, maar ze komen vaak later toch weer terug. Voor het 'zonder redelijk doel ophouden' kunnen we boetes geven, maar dat lost de problemen amper op voor deze jongeren. Mochten ze spullen slopen of dat soort zaken, dan worden ze bij voldoende bewijs aangehouden. Zolang de jongeren het netjes houden, praten we alleen met ze en controleren we de vermeende overlast."

Goede plek
Dat de jongeren een plekje zoeken om te hangen, snappen de agenten best. "Ze komen nou eenmaal graag samen met anderen en hebben geen goede eigen plek. Met de parkeergarage hebben ze zo'n plek, maar dat levert voor de buurt overlast op. Om de problemen op te lossen, zouden we voor de jongeren een goede plek moeten zoeken waar ze wel kunnen hangen en waar ze geen overlast veroorzaken. Dat horen we ook van de jongeren zelf als we met ze praten. Zo'n plek creëren vormt een klus, want ze hebben graag allemaal een plekje."

De agenten gaan met regelmaat om tafel met jongerenwerkers en de gemeente. "We proberen ze aan te sporen om meer te doen. Wat ons betreft lost het creëren van een goede hangplek voor de jongeren het probleem het beste op, maar dat moet de gemeente doen. En dat kost geld. We hebben gemerkt dat de gemeente moeite heeft met een hangplek omdat deze plekken ook snel veranderen. We merken ook dat de jongerenwerkers erg hun best doen om de problemen op te lossen en daar hebben we ook erg goed contact mee. Maar het kan nog beter. We hopen dat de gemeente, jongerenwerkers, buurtbewoners en politie samen stappen gaan zetten om het op te lossen."

Jongerenwerk
Jongerenwerker Lennert Bont van Versa staat achter de plannen. "Er moet zeker een goede plek komen voor de jongeren. Dat proberen we al veel langer voor elkaar te boksen, maar dat duurt allemaal nog even. Je moet er een goede plek voor hebben en het kost ook geld, dus we moeten er goed over nadenken en er goed over praten met de gemeente", stelt Bont.

'Mensen worden overdonderd door de hangende jongeren'

Voordat er een goede hangplek komt, hopen de jongerenwerkers en de agenten dat buurtbewoners zelf contact houden met de hangjongeren. Bont: "Praat met ze en vertel over het probleem. Daarmee los je het meest op. Je kunt de jongeren aanspreken op hun gedrag, ze zullen je gewoon tegemoet komen. Mocht je verder overlast hebben, laat het ons dan weten. Dat kan per telefoon op 06-27271887, maar door contact op te nemen op Facebook."