Rosanne Bisschop en Kevin van den Berg zijn druk met de voorbereiding van On Stage.
Rosanne Bisschop en Kevin van den Berg zijn druk met de voorbereiding van On Stage. Foto: Bob Awick

Nieuwe talentenjacht
On Stage in Spant!

BUSSUM - Spant! vormt in mei en juni het decor voor een groots opgezette talentenjacht, genaamd Naarden-Bussum-Muiden On Stage. De show biedt een podium aan iedereen tussen de 8 en 80 jaar oud die in Naarden, Bussum of Muiden woont en die een mooie podiumact wil brengen.

De talentenjacht werd vorig jaar voor het eerst in Baarn georganiseerd. "Dat was een enorm succes", vertelt de enthousiaste Kevin van den Berg. Hij heeft het festival met Annemarie Vermeulen georganiseerd vanuit Theater de Speeldoos. Afgelopen zomer hebben zij samen de Stichting de Cultuurcontainer opgericht. In samenwerking met Rosanne Bisschop, dansdocent bij Dansstudio Van Harten, zorgt het drietal ervoor dat ook de editie in Spant! een succes gaat worden. Bisschop heeft zoveel mogelijk culturele verenigingen in de drie gemeenten aangeschreven om te laten weten wat er gaat gebeuren. "We hebben een kick off georganiseerd en de reacties waren super positief. Iedereen vind het een leuk initiatief en wie wil er nu niet voor een volle zaal optreden in Spant!?

Audities
De grote auditieronde staat gepland op zaterdag 24 mei. Bisschop: "Iedereen met een podiumact kan zich in drie minuten tijd op het podium presenteren. Denk aan zang, muziek, dans, stand-upkomedie, ritmisch gymnastiek, goochelen: alles is mogelijk. Je moet alleen wel durven optreden voor publiek. Een professionele jury, bestaande uit bekende Nederlanders, geeft direct na het optreden positieve feedback en een tip waar de deelnemers mee aan de slag kunnen. Het worden dus geen 'Gordon-achtige' toestanden waarbij acts afgekraakt worden. Er zijn vier categorieën waarvoor je je kunt opgeven: zang, dans, muziek en variété. De jury kiest acht winnaars die vervolgens mee kunnen doen aan de grote finale op zaterdagavond 7 juni."
Bij zowel de audities als de finale is het publiek van harte welkom. Van den Berg vertelt dat het gaat gebeuren in zaal 1, de grote zaal waar 780 man in kan. "De directeur van Spant!, Paul Haighton, had gehoord dat de editie in Baarn in Theater de Speeldoos heel goed was verlopen en wilde graag het evenement naar Bussum halen. Maar omdat de zaal zo groot is, hebben we besloten ook Naarden en Muiden erbij te betrekken en dat is alleen maar leuk met het oog op de fusie. Zo kunnen inwoners elkaar leren kennen en zien wat er in de andere plaatsen gebeurt." Niet alleen de beste acht zullen tijdens de finale in juni op het podium staan, er is ook een plek voor de publiekswinnaars. Van den Berg legt uit hoe dat werkt. "Van ieder optreden zullen we 1 minuut filmen. Dat filmpje komt op de website en mensen kunnen daar op stemmen. In Baarn zagen we al dat er op de social media hele campagnes werden gevoerd door de deelnemers. Daar kwamen 5.000 stemmen binnen. De publiekswinnaar mag optreden tijdens de finalewedstrijd."
In de aanloop naar de finaleavond krijgen alle negen finalisten ruim een uur ondersteuning van een regionale professional. "De finale wordt een echte artiestenbelevenis", lacht Van den Berg. De avond wordt verder aangekleed door een show van Jeans en een optreden van de NBM On Stage Band. "Die band wordt samengesteld uit professionele muzikanten. Ik wil ook iedereen oproepen om zich hiervoor op te geven. Denk aan gitaar- of zangdocenten, die zijn van harte welkom." De finalisten worden met een limousine opgehaald, worden ontvangen op de rode loper, krijgen visagie en werken met professionals op het gebied van licht en geluid. De jury roept de 'winnaar' uit die een aanmoedigingsprijs wint bestaande uit een cheque van 250 euro die besteed kan worden bij een professional in de regio die kan helpen de act nog beter te maken. Daarnaast wordt er een betaald optreden geboekt in de regio. "Het is vooral een duwtje in de rug. Ga vooral verder met je act en probeer nog beter te worden."

Aanmelden
Talent dat graag mee wil doen kan zich vanaf 20 april opgeven via de website die volgende week online gaat.