VVD is aan het puzzelen

BUSSUM - Achter de schermen wordt momenteel gesproken over welke mensen de komende jaren Bussum gaan besturen. De politieke partijen onderhandelen onder leiding van de VVD over de nieuwe coalitie. Meteen na de verkiezingen van afgelopen woensdag werden al de eerste gesprekken gevoerd. De VVD mag het voortouw nemen omdat deze partij de meeste stemmen heeft gekregen.

Volgens de VVD gaat het goed met de onderhandelingen. "We hebben meteen na de verkiezingen van woensdag met alle anderen een gesprek gevoerd. Afgelopen weekend hebben we die geanalyseerd. Vanaf nu komen er vervolggesprekken met eventuele partners", laat (nu nog) wethouder Adriana van den Berg-van Bart weten. Er worden nog geen namen van eventuele partners genoemd.

Nadat woensdag de resultaten van de stembureaus bekend werden, werd meteen al over de kansen gesproken. Wat veel werd genoemd was 'een brede coalitie' van de VVD (5) met de PvdA (3), GL (2), D66 (4) en eventueel het CDA (2). Deze groep komt samen op 16 zetels, er zijn 23 zetels te verdelen.

Toch zou ook Hart voor Bussum (5 zetels) nog een rol kunnen gaan spelen, maar na alle ophef van de afgelopen weken wordt het nog even afwachten of alle partijen met Hart voor Bussum willen samenwerken. Er is veel oud zeer. De kans dat Hart voor Bussum en de VVD samen gaan werken lijkt erg onwaarschijnlijk, de meningen van beide partijen lopen op bepaalde punten sterk uiteen. Ook de combinatie Hart voor Bussum en D66 lijkt door de aanvaringen in het verleden niet voor de hand te liggen. Verder zou het, puur afgaand op de getallen, ook nog kunnen dat er een coalitie wordt gevormd zonder de VVD of Hart voor Bussum. Maar dan zou het wel heel raar moeten lopen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden duurde het een week voordat de kogel door de kerk was. Toen was er echter op voorhand al onderhandeld.