Hart voor Bussum won de meeste zetels, tot vreugde van Marieke Munneke Smeets.
Hart voor Bussum won de meeste zetels, tot vreugde van Marieke Munneke Smeets. Foto: Sjoerd Stoop

Hart voor Bussum
met 5 zetels in raad

BUSSUM - Het was een nek-aan-nekrace gisteravond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD blijft met 5 zetels de grootste partij, maar raakte wel vier zetels kwijt. Nieuwkomer Hart voor Bussum heeft ook 5 zetels behaald. De burgemeester sprak van een aardverschuiving binnen de gemeenteraad. De uitslag bleef tot het laatst toe spannend.

door Sjoerd Stoop en Jessica de Jong

Marieke Munneke Smeets, het gezicht van Hart voor Bussum, was zichtbaar gelukkig met de uitslag. Er werd gejoeld en geklapt door de achterban. "We hadden vier zetels verwacht, het zijn er vijf geworden. Bussum heeft het college afgestraft. Wat betreft de coalitieonderhandelingen vind ik dat de VVD afstand moet nemen omdat de VVD veel zetels heeft verloren. Ze zouden er goed aan doen om eerst de winnaars te laten praten. We moeten nu aan de slag, we gaan direct gesprekken voeren."

VVD
De VVD had het verlies van 9 naar 5 zetels wel zien aankomen. Fractievoorzitter Adriana van den Berg-van Bart: "Dat er zoveel is veranderd zet ons wel aan het denken, maar elke zetel telt. Het zal zwaar worden om een coalitie te vormen. Dat wordt een echte puzzel. We zullen wel direct met de onderhandelingen van start gaan." Coalitiepartners PvdA en GroenLinks moesten elk een zetel inleveren. ChristenUnie verdwijnt uit de raad van Bussum. Ook CDA verliest een zetel. D66 behoort net als elders in het land ook in Bussum tot de grote winnaars: twee zetels erbij. De Gooische Ouderenpartij maakt een stevige entree met twee zetels.

Coalitie
De burgemeester noemde de avond "ongekend spannend". Er moest lang op de uitslag worden gewacht en de verschillen waren klein. Het gaat nog lastig worden om een coalitie te vormen, zo blikte Heijman vooruit. "Er zijn nu veel kleinere partijen die samen een meerderheid in de raad moeten vormen."
Er werden al meteen rekensommetjes gemaakt. Het gaat hoe dan ook een brede coalitie worden met veel verschillende partijen.

Verloop van de avond

Over de opkomst van 57.5 procent was de burgemeester goed te spreken, dit is namelijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Gedurende de hele avond druppelden langzaam per stembureau de uitslagen binnen. De eerste uitslagen lieten al direct zien dat de VVD zetels moest inleveren en dat Hart voor Bussum in opmars was. Het duurde lang voordat de uitslag binnen was. Dit had te maken met het feit dat iemand op een van de stembureaus onwel was geworden. Rond 1.30 uur waren de stemmen geteld.

Meer reacties op pagina 3.

Het vormen van een coalitie wordt moeilijk