VVD kan nog lachen.
VVD kan nog lachen. Foto: Sjoerd Stoop

'Vol goede moed aan de slag'

BUSSUM - Volop geklap en gejoel nadat de resultaten van een spannende verkiezingsdag op het grote scherm vertoond werden. Hart voor Bussum kraaide het luidst. "We hebben het toch maar gedaan!" De VVD hield zich groot. De traditioneel grootste partij in Bussum leverde vier van de negen zetels in, maar blijft in aantal stemmen nog net de grootste.

De grote winst voor Hart voor Bussum mocht verrassend worden genoemd. "Van vijf zetels droom je vooraf", vertelde Marieke Munneke Smeets nadat de resultaten bekend waren gemaakt. "Bussum heeft gekozen en we merken des te meer dat het dorp achter ons staat." VVD-lijsttrekker Adriana van de Berg zei: "We hebben lang gedacht dat we terug zouden vallen naar vier zetels. Dat we die vijfde toch hebben, stemt ons tevreden. Helaas zakken we wel flink terug, maar daar hadden we van tevoren al over nagedacht. Het zullen hele spannende weken worden als het om coalitievorming gaat, maar we houden er vertrouwen in. We gaan aan de slag."

D66 deed het goed. De democraten gaan van twee naar vier zetels. Lijsttrekker Françoise Clijsen noemt de uitslag fantastisch. De Gooise Ouderen Partij behaalt als nieuwkomer twee zetels. Lijsttrekker Harry Visser had gehoopt op drie zetels, maar is ook blij met deze twee. "We zijn van niks naar twee gegaan en dat is meer dan andere partijen kunnen zeggen." Het CDA, de PvdA en GroenLinks verloren zetels. "Erg jammer", reageerde PvdA-voorman Gerard Boekhoff. "Maar als je er nog eens goed over nadenkt dan hebben we het best nog goed gedaan, vergeleken met de rest van Nederland. We maken een goede kans om weer mee te gaan besturen." Nen van Ramshorst van GroenLinks treurde eveneens, maar stelde wel dat het resultaat van GroenLinks ten opzichte van de vorige verkiezingen slechts een paar stemmen scheelde.

Zuur was de avond voor Michel Klein van de ChristenUnie. De partij haalde ongeveer evenveel stemmen als vier jaar geleden, maar komt nu net tekort voor een zetel. "Dat stelt ons erg teleur", reageert een geëmotioneerde Klein. "We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt en zouden dat graag nog langer doen. We komen terug."

Met z'n allen wachten op het verlossende woord.