Grote Kerken spijkeren manifest op kerkdeuren

NAARDEN - Samen met andere grote kerken uit het land luidt de Grote Kerk van Naarden de noodklok. Voor het derde jaar op rij krijgen de kerken geen subsidie meer van het Rijk voor het onderhoud van de gebouwen. Op de voordeur prijkt sinds vrijdag dan ook een manifest.

door Lisa van Dorp

Het manifest komt uit de koker van het Grote Kerkenoverleg, waar de Naardense Marlo Reeders voorzitter van is. Het stuk is gericht aan de vaste Kamercommissie van OCW. De Der Aa-kerk Groningen, Grote Kerk Breda, Nieuwe en Oude Kerk Amsterdam, Eusebiuskerk Arnhem, Grote Kerk Den Haag, Laurenskerk Rotterdam, Pieterskerk Leiden en Westerkerk Amsterdam zijn mede-ondertekenaar.

"De subsidie gaat sinds drie jaar eerst naar Werelderfgoed, dan naar andere monumenten en dan komen onze kerken pas aan de beurt", legt Reeders uit. De Grote Kerk betaalt al jaren de helft van het onderhoud uit de rijkssubsidie en de andere helft uit eigen fondsen. Het onderhoud aan de kerk is duur omdat het gaat om gespecialiseerd maatwerk en grote projecten.

"Het wegvallen van de helft van ons budget maakt dat we onze reserves moeten aanspreken. Stoppen met onderhoud is geen optie. Repareren is namelijk duurder dan het elk jaar bijhouden. Een jaar niet schilderen betekent dat de verf afbladdert. Maar drie jaar niet schilderen betekent dat het hout gaat rotten." Reeders hoopt dat de politiek de noodkreet oppikt. "Donderdag bespreekt de commissie ons manifest. Onze kerken hopen dat de politici inzien dat dit niet de bedoeling is en dat de prioritering wordt aangepast. De eerste reacties waren in elk geval begripvol."

Dubbel pech
De Grote Kerk heeft dubbel pech. In december werd onverwacht asbest gevonden. Het verwijderen kost de kerk meer dan 50.000 euro.

'Stoppen met onderhoud is geen optie'