De heren bespreken de bezuinigingen onder leiding van Joost Hoebink.
De heren bespreken de bezuinigingen onder leiding van Joost Hoebink. Foto: Sjoerd Stoop

Verkiezingsdebat BussumsNieuws levendig feestje van de democratie

BUSSUM - Het was een levendig politiek debat afgelopen maandag in het gemeentehuis dat georganiseerd was door BussumsNieuws in samenwerking met de gemeente. Ruim 300 belangstellenden waren gekomen naar het 'feestje van de democratie' zoals debatleider Joost Hoebink (Nederlands Debat Instituut) de avond aankondigde. Het debat draaide om vier actuele stellingen.

door Jessica de Jong en Sjoerd Stoop 

De lijsttrekkers van de politieke partijen (en de nummers 2 van D66 en Hart voor Bussum) spraken met elkaar over de fusie, parkeren, winkelen en bezuinigen. Het publiek kon met rode en groene kaarten hun standpunten duidelijk maken en ook via Twitter was er veel interactie met de zaal. Onder hen uiteraard veel partijleden, maar ook 'gewone' Bussumers met politieke belangstelling zaten op het puntje van hun stoel.

Stelling: De fusie met Naarden en Muiden is goed voor Bussumers.
Adriana van den Berg-van Bart (VVD): "Wij zijn voor een fusie met Naarden en Muiden. Er komen zoveel taken vanuit Den Haag op ons af, dat kunnen we alleen niet meer behappen. Een volgende fusie moet van onderaf komen. We zullen al onze contacten in Den Haag aanwenden om te zorgen dat de claim van Muiden geen invloed heeft in Bussum."
Gerard Boekhoff (PvdA): "Wij zijn voor een fusie met Naarden en Muiden. De nieuwe gemeente krijgt dan 60.000 inwoners en dat is meteen een goede schaal."
Marieke Munneke Smeets (Hart voor Bussum): "Een fusie kan veel beter, dit is niet de juiste fusie. Over vier jaar moeten we dan weer fuseren, doe het liever in één keer goed. Ook komt er pas in de zomer van 2015 duidelijkheid over de miljoenenclaim van de gemeente Muiden. Dat is pas de tijd om te spreken over een fusie, want Bussumers moeten niet opdraaien voor deze kosten."
Michel Klein (ChristenUnie): "Een fusie is nodig vanwege de nieuwe taken die naar de gemeente komen. Deze fusie is op lange termijn goed voor de Bussumers."

Deze vier partijen konden nadat ze hun mening hadden gegeven met elkaar de degens kruisen over dit onderwerp. Prangende vraag was hoeveel inwoners een ideale gemeente heeft. Verschillende inwonersaantallen vlogen over tafel. Ook werd verschillend gedacht over de gevolgen van de claim van Muiden. De Gooise Ouderenpartij maakte een rekensom waaruit bleek dat inwoners van Bussum 6500 euro moesten bijleggen. Boekhoff (PvdA, wethouder Financiën) zei dat er van dat rekensommetje niets klopte. De ChristenUnie kreeg veel applaus met de opmerking: "Het klinkt allemaal mooi dat we de claim van Muiden buiten de fusiebespreking houden, maar er worden al afspraken gemaakt waardoor er op langere termijn verplichtingen zijn aangegaan."

Ook de andere vier partijen mochten nog hun zegje doen over de stellingen, net zoals het publiek. Zo stelde Bussumer Van Marwijk de vraag: Waarom fuseren we niet met de Hilversumse Meent? GroenLinks antwoordde kort: "Omdat Hilversum dat niet wil." Twee derde van de zaal was het eens met de stelling en denkt dus dat een fusie goed is voor de inwoners van Bussum.

Stelling: Parkeren in Bussum moet gratis worden.
Harry Visser (Gooise Ouderenpartij) is het eens met de stelling. "Ik wil een blauwe zone invoeren. Je stimuleert zo het winkelen en ondersteunt de ondernemers. Zo'n zone werkt ook in Naarden, Laren en Huizen, dus dat moet hier ook kunnen."
Michel Klein (CU): "Je mag gratis parkeren als je met de fiets komt. Wordt parkeren gratis dan wordt het centrum vrijwel onbereikbaar en kost het de gemeente alleen maar geld. Onze oplossing is om eerst te kijken naar een makkelijker manier om elektronisch te betalen."
Lodewijk Zweers (CDA): "Het eerste uur gratis parkeren met een blauwe schijf. Je komt de ondernemers hiermee tegemoet."
Gerben Struik (GroenLinks): "De fiets heeft de toekomst. Auto's kunnen parkeren aan de rand van het centrum in de garages. Een autoluw centrum is de toekomst en gratis parkeren is een illusie. We hebben altijd parkeerwachters nodig en geld om de garages te onderhouden.

Tijdens dit parkeerdebat zegt het CDA dat veel mensen onrustig zijn tijdens het winkelen omdat ze zich zorgen maken dat de parkeermeter afloopt. De PvdA noemt het huidige systeem eerlijk. "De parkeerkosten worden betaald door de automobilisten." Hart voor Bussum wil een nieuwe parkeernota opstellen waar de Bussumers bij betrokken worden. De ChristenUnie wil de tarieven van de parkeergarages verlagen om ze vol te krijgen. D66 ziet ook wel iets in een lager tarief in de garages en noemt de mogelijkheid van Park & Ride op het station. Het publiek uit de zaal laat in reactie weten dat ze niets zien in parkeren op station Bussum-Zuid en dan naar het dorp te wandelen. Als de gekleurde bordjes uit de zaal omhoog gaan, blijkt dat het publiek geen voorstander is van overal gratis parkeren. Met in het achterhoofd dat de kosten hoe dan ook betaald moeten worden.

Stelling: Het centrum van Bussum heeft voldoende winkels.
Adriana van den Berg-Van Bart (VVD): "We willen reuring brengen op plekken met veel leegstand. De Nieuwe Brink / Scapino moet zo snel mogelijk ontwikkeld worden. Geen vierkante meters erbij, maar winkels uit aanloopstraten verschuiven naar het centrum."
Loek Schmidt (D66): "We hebben een mooi alternatief plan ontwikkeld om het centrum compacter te maken. Winkels kunnen we ombouwen tot plekken voor woningen en groen."
Marieke Munneke Smeets (Hart voor Bussum): "Geen winkelruimte erbij, want er staat 9.000 vierkante meter winkelruimte leeg. Het Scapinoterrein is een ideale plek voor woningen en ruimte voor zzp'ers."
Gerben Struik (GroenLinks): "We moeten meer gezelligheid brengen. Het gaat niet om de hoeveelheid winkels, maar om de samenstelling van het centrum. De leegstand in aanloopstraten moeten we aanpakken. Wat ons betreft moeten we nu doorpakken met de Nieuwe Brink / Scapino en snel gaan bouwen."

Zowel VVD als GroenLinks (nu collegepartijen) willen dat er zo snel mogelijk wordt gebouwd. Hart voor Bussum meent dat er dan wordt gebouwd voor leegstand. Uiteraard ging de discussie ook over de verplaatsing van de Albert Heijn. Zowel het filiaal aan de Veerstraat als aan de Laarderweg zou sluiten zodat er een nieuwe AH op de Nieuwe Brink open kan. De VVD zegt dat de voorwaarde wel is dat als er ergens een winkel verdwijnt in het centrum door verplaatsing, de vertrekkende winkel moet zorgen dat het pand wordt gevuld. Het publiek lacht en roep 'boe' omdat ze denken dat dit niet haalbaar is. Rob Elenbaas, Gooise Ouderenpartij, zit in de zaal en vraag wat de gemeente kan doen aan de leegstand. Zijn partijgenoot Harry Visser wil dat er een leegstandsbelasting komt. "Staat een pand drie maanden leeg, dan moeten we belasting heffen. Zo dwing je de verhuurders de huurprijs te verlagen." GroenLinks oppert het plan om makelaars te dwingen de bestemming van een winkelpand te veranderen als deze te lang leeg staat.
De mensen in de zaal laten via hun stemkaarten weten dat ze vinden dat Bussum voldoende winkels heeft.

Stelling: Bij miljoenenbezuinigingen is geen onderwerp heilig.

Harry Visser (Gooise Ouderenpartij): "Stop met de kaasschaafmethode, alle onderwerpen komen in aanmerking. Wij willen wel de minima, zorg en ouderen ontzien. De participatiemaatschappij moet niet ontaarden in 'zoek het zelf maar uit'."
Loek Schmidt (D66): "We kunnen processen op het gemeentehuis aanpakken en kijken of we nog wel alle taken in Bussum willen uitvoeren."
Gerard Boekhoff (PvdA): "Bussum heeft de laagste woonlasten van de regio en we hebben al voor miljoenen aan bezuinigingen ingezet. Bezuinigingen hoeven niet ten koste gaan van mensen die ondersteuning nodig hebben."
Lodewijk Zweers (CDA): "We moeten keuzes maken. Ik geloof in de persoonlijke verantwoordelijkheid van mensen."

In het debat blijkt dat iedereen wel wil bezuinigen op processen binnen het gemeentehuis. Volgens Boekhoff (PvdA) kan hiermee 3,5 miljoen euro worden bezuinigd. De Gooise Ouderenpartij wil minder geld uitgeven aan het inhuren van derden door de gemeente. Ook op kunst en cultuur kan bezuinigd worden. De PvdA zegt dat dat allang is gebeurd. "Staat u met beide benen op de grond?", vraagt de GOP. "Ja", antwoordt de wethouder Financiën. "Dan komt u geen stap vooruit," grapt de ouderenpartij. De wethouder kan dat niet waarderen en vraagt hem deze grappen voor aan de bar te bewaren. GroenLinks komt met de insteek dat je ook door te investeren op langere termijn kunt bezuinigen. "Stimuleer de lokale economie, dan heb je minder werklozen, dus minder uitkeringen te betalen." De zaal is verdeeld over de stelling.

Tot slot laat hoofdredacteur André Verheul van BussumsNieuws weten dat er de hele avond is meegewitterd over het debat. De hashtag #Bussumkiest was volgens hem zeker in Bussum trending topic. "Veel mensen twitterden hun eigen opvatting en bekritiseerden de lijsttrekkers die in hun ogen duidelijker hadden moeten antwoorden. Maar er zijn via Twitter geen vragen meer, dus we zijn schoon." Burgemeester Heijman blikt tot slot terug op een levendig en pittig debat, waar ook zeker ruimte was voor humor. "Democratie vinden wij soms vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet, kijk maar naar Rusland, Oekraïne of Noord-Korea. Laten we gebruik maken van ons kiesrecht en ik hoop dat iedereen op 19 maart komt stemmen."

Vragen uit de zaal.
Het gemeentehuis zit vol met belangstellenden.
In debat over de centrumproblematiek.
Ben de Veth (Hart voor Bussum): 'Hoe komen we uit de impasse rond Scapino / Nieuwe Brink?'
De burgemeester roept iedereen op te komen stemmen op 19 maart.
Gerard Boekhoff (PvdA), wethouder Financiën, geeft uitleg over interne besparingen.
De opkomst was zo groot dat er in eerste instantie niet genoeg stemkaartjes en stoelen voor iedereen waren.
De heren spreken over bezuinigingen.