Angela Burford:
Angela Burford: "Ik weet nog niet of ik ga stemmen.' Foto: Thomas Niehe

En op wie gaat u stemmen op woensdag 19 maart?

Hoe wordt het centrum ingedeeld? Wat doet de gemeente aan de leegstand van winkelpanden? En wie houdt de jongeren van de straat? Het zijn vragen die Bussumers zichzelf stellen nu de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. BussumsNieuws ging de markt op om te kijken wat de dorpsbewoners nu écht belangrijk vinden bij het maken van hun keuze, en op welke partij ze zullen stemmen.

door Thomas Niehe

De marktbezoekers die wij spreken blijken zich bezig te houden met diverse Bussumse onderwerpen. De leegstaande winkelpanden blijkt een van deze hete hangijzers te zijn. Yvonne Burger (47) noemt de leegstand 'zonde'. "Er kan beter geïnvesteerd worden in de gezelligheid van het centrum. Van mij hoeft zo'n nieuw winkelgebied bij de Scapino niet. Het is misschien een beter idee om in Bussum wat meer horeca te creëren, met terrasjes en dergelijke. Dan wordt het centrum al gauw gezelliger. Maak Bussum van dat geld liever groener en mooier. Dat vind ik belangrijk. Ik stem daarom ook op D66. Het liberale karakter van de partij, met het groene randje, spreekt mij erg aan. Ik hoop dat mijn stem er ook voor zorgt dat er in Bussum meer gedaan wordt voor jongeren. Want er kan veel meer in de jeugd worden geïnvesteerd."

Stemmen of niet?
Niet iedereen in Bussum weet al of hij of zij gaat stemmen. Angela Burford (62) heeft bijvoorbeeld nog geen idee of ze de gang naar de stembus wel gaat maken. "Ik moet nog goed nadenken of ik überhaupt wel ga stemmen. De programma's van alle partijen hebben voor- en nadelen en ik kan niet zeggen dat ik het echt met één partij kan vinden op dit moment. Ik vind dat de partijen veel beloftes maken en die vervolgens niet nakomen, zowel landelijk als lokaal. Ik krijg erg het idee dat de politiek de burger vaak zand in de ogen strooit. Ik heb vroeger wel gestemd hoor, op D66 en GroenLinks. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat er wordt geïnvesteerd in het onderwijs en de zorg. Ook op lokaal niveau kan dat veel meer aandacht krijgen."

Ouderen
Liesbeth van der Vlugt (65) vraagt aandacht voor de ouderen in Bussum. "Ik heb nog niet echt een keuze gemaakt, maar het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat ik op de Gooise Ouderenpartij ga stemmen. Ik denk dat er nog veel aandacht kan worden besteed aan de ouderenzorg, ook in Bussum. Ik word ook een dagje ouder en word steeds bewuster van de problemen in de ouderenzorg. Het kan wat mij betreft eerlijker, de huidige ouderen hebben ons land tenslotte opgebouwd na de oorlog. Daar kan de gemeente een grotere rol in gaan spelen met bijvoorbeeld subsidies voor dagjes uit of personeel. Een ander punt is het idee voor de nieuwbouw bij de Scapino. Ik krijg het idee dat niemand erop zit te wachten, maar dat het er toch doorheen wordt gedrukt. Daarnaast mag er ook worden gekeken naar de voetgangersveiligheid in Bussum. Sommige stoepen zijn veel te smal, je kunt elkaar amper meer passeren."

Uitstraling
Voor Roel de Wilde (59) staat zijn keuze vast, het wordt D66. "Ik ben ook al jarenlang lid. Ik vind mijzelf in de redelijke manier van denken binnen de partij. Niet polariserend en met een sterke mening over onderwijs, milieu en vrijheid voor burgers. Voor Bussum vind ik het belangrijk dat er eens goed naar het planologische aspect wordt gekeken. De gebouwen bij de C&A en rondom het Wilhelminaplantsoen zijn natuurlijk een miskleun, dat kan veel mooier en passend bij de rest van het centrum. Als er met meer toekomstvisie wordt gekeken dan alleen maar naar kortetermijnoplossingen, krijgt Bussum een veel mooiere uitstraling.

'Maak Bussum groener en mooier'

Fijne gemeente
Mark van Dongen (47) vindt Bussum vooral een fijne gemeente om te wonen en heeft zijn keuze voor de verkiezingen al gemaakt. "Het wordt de PvdA. Ik stem al jaren op deze partij en zal dat nu weer doen. Al moet ik zeggen dat ik mij er nog niet heel erg in heb verdiept deze keer. Maar ik ga zeker stemmen. Bussum is een fijne gemeente om te wonen en dat wil ik zo houden. Onze buurt, de Westereng, is bijvoorbeeld onlangs helemaal opgeknapt en echt mooi geworden. Waar ik mij in Bussum wel zorgen om maak, zijn de vele lege winkelpanden. Misschien is het een idee om te proberen de huren van winkelpanden te verlagen en te kijken of er niet meer contracten voor kortere tijd kunnen worden getekend door detaillisten. Deze situatie is slecht voor het imago van Bussum, terwijl het hier zo prettig wonen is."

Liesbeth van der Vlugt wil meer aandacht voor ouderen in de politiek.
Mark van Dongen stemt altijd op de PvdA.
Roel de Wilde stemt ook dit jaar op D66.
Yvonne Burger: zonde, die leegstand!