Marieke Munneke Smeets zal de kar zonder Ton Fokker moeten trekken.
Marieke Munneke Smeets zal de kar zonder Ton Fokker moeten trekken. Foto: Sjoerd Stoo

Lijsttrekker Hart voor Bussum stopt per direct

BUSSUM - Hart voor Bussum moet het zonder lijsttrekker Ton Fokker stellen. Hij trekt zich terug uit de Bussumse politiek vanwege persoonlijke omstandigheden.

"Hart voor Bussum bestaat uit veel mensen met uitstekende kwaliteiten en heel verschillende achtergronden. Ons dorp is goed vertegenwoordigd. Ik ben onder de indruk van wat er in korte tijd is ontstaan, maar ben ook overrompeld door het succes en de druk die dat met zich mee brengt. Dat ging ten koste van mijn zelfvertrouwen en positiviteit. Deze stap heeft niets te maken met de partij en ik wens Hart voor Bussum en de kandidaten daarom alle succes die ze verdienen", zo verklaart hij.

De 66-jarige Bussumer zegt het belangrijk te vinden dat de kiezers nu al weten dat hij niet meer beschikbaar zal zijn voor het raadswerk: "Daar hebben ze recht op. Het mag niet zo zijn dat mensen zich na 19 maart bedonderd voelen." Partijvoorzitter Niels Geniets betreurt de stap van Fokker, maar heeft er vooral veel respect voor dat hij het juist nu naar buiten heeft willen brengen. "Het is een gevoelig en moeilijk moment om het te doen", zo zegt hij. "Natuurlijk ook erg lastig voor de partij zo midden in de campagne. Maar wel open en eerlijk. Dat valt alleen maar te waarderen", aldus Geniets. "Ik ben Ton erg dankbaar voor al het werk dat hij eerst in de gemeenteraad en daarna bij de oprichting van Lijst 6, Hart voor Bussum heeft verricht. Met BussumsBloei heeft hij hiervoor de basis gelegd. Dat zullen we als politieke partij koesteren en waarborgen. En ik ben blij dat we op de achtergrond op Tons steun mogen blijven rekenen."