Mark Dekker begon al jong met het vak.
Mark Dekker begon al jong met het vak. Foto: Sjoerd Stoop

'Je maakt elke keer wat anders, dat maakt het leuk'

BUSSUM - Als je als zaak al meer dan anderhalve eeuw bestaat, waarvan de laatste 40 jaar op dezelfde plek, dan mag je wel zeggen dat je een vertrouwd adres bent. Dat geldt zeker voor de Bussumse kunsthandel en lijstenmaker Dekker aan de Kapelstraat. "We bestaan al jaren en het werk verveelt nog geen moment", zegt Mark Dekker, nu al 36 jaar werkzaam voor de zaak.

door Sjoerd Stoop

Als jonge jongen begon Dekker al met het werken voor zijn vader, zijn voorganger. "Als je vader dit werk doet, je opa hetzelfde deed en ook je overgrootopa, dan ga je vanzelf ook aan de slag. Je wordt er groot mee. Je komt als jonge jongen op de zaak. Het werk heeft me meteen getrokken en dat doet het nog steeds. Je kunt lekker met je handen aan de slag en je maakt elke keer weer wat anders. Dat maakt het zo leuk. Vroeger hadden we personeel, nu runnen mijn vrouw en ik samen de zaak. We hebben twee zoons. Je zou verwachten dat ze ons op gaan volgen, maar dat moeten we nog maar afwachten", lacht Dekker.
Vaste klanten
Gedurende de jaren heeft Dekker een grote schare vaste klanten verzameld. Ze komen vanuit heel Nederland naar Bussum. "Van alle hoeken komen er mensen naar ons toe met een leuke opdracht. Best gek, want we hebben zat concurrenten. Maar het geeft wel het gevoel dat je het goed doet. Sommige klanten sparen werk voor ons op en komen dan weer naar Bussum. Erg leuk. Zeker als ze na afloop met een tevreden gevoel weer vertrekken."

Alle wensen
Klanten kunnen voor alles terecht aan de Kapelstraat. Een groot frame om een kunstwerk of een portretfoto? Geen enkel probleem. "We doen wel gekker", vertelt Dekker. "Zo hebben we vaak wat gemaakt voor trouwboeketten of de eerste schoentjes van een baby. Je kunt voor alles terecht. Dat maakt ons werk ook zo afwisselend. Je maakt elke keer weer wat anders, niet alleen het standaardwerk. Veel frames worden nu standaard aangeleverd, maar het zelf bedenken en maken van een product vormt nog steeds het leukste gedeelte van het werk. Naast de zaak hebben we een grote werkplaats waar we het zaagwerk en dat soort zaken kunnen doen. We kunnen echt aan alle wensen van de klant voldoen. Daarmee gaan we verder dan veel van onze concurrenten. We doen veel meer en doen ook echt alles zelf."

Restaureren
Naast het maken van de lijsten doet Dekker ondertussen veel meer. "We restaureren ook kunstwerken. Ook erg leuk werk. Je moet je voorstellen dat kunstwerken, als ze al jaren hangen, soms wat grauw worden. We kunnen er dan voor zorgen dat het kunstwerk weer 'schoongemaakt' wordt, om het zo maar te noemen. Kortom: het totaalplaatje van kunstwerk en frame kunnen we weer helemaal op orde maken, zodat het weer jaren meegaat. We doen het graag."