Breeduit zorgt nauwelijks voor reuring en partijen vertrekken uit het pand.
Breeduit zorgt nauwelijks voor reuring en partijen vertrekken uit het pand. Foto: Bob Awick

Stoppen met brede school

BUSSUM - Het moet anders met de brede school. Zoals het nu gaat, faalt het project. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de brede school. De brede school heeft nauwelijks opgeleverd wat er van werd verwacht. Komende zomer stopt de gemeente de samenwerkingsovereenkomst.

De brede school moest ten eerste zorgen voor een optimale schoolloopbaan van kinderen en ten tweede de integratie bevorderen tussen wijkbewoners van verschillende culturele achtergronden. De doelstelling was om een ontmoetingsplaats te creƫren voor de buurt. Helaas kwam vooral dat laatste volgens de onderzoekers niet van de grond.

De hele meerwaarde van verschillende partijen die samen onder een dak zitten ontbreekt. Er is geen reuring in het gebouw en partijen lopen weg. De openbare basisschool Emmaschool sluit de locatie per 1 augustus 2014 en verhuist de leerlingen naar het Spiegel. De buitenschoolse opvang de Zonnewijzer in Breeduit stopt per 1 maart 2014. En het theater is al een tijdje geleden gesloten. Op deze manier komt het gebouw akelig leeg te staan. Basisschool de Zonnewijzer blijft overigens wel gebruikmaken van het pand, daar is geen discussie over.
Wat er met het gebouw moet gaan gebeuren wordt nog bekeken. Volgens het onderzoek kan dat meerdere kanten op. Er komen vijf deelonderzoeken naar de mogelijkheden. Men denkt aan een bedrijfsverzamelgebouw met of zonder maatschappelijke voorzieningen. Een wijkcentrum zou een optie zijn, net zoals een multifunctionele ruimte voor netwerkpartners. Het laatste idee is om te komen tot een Integraal Kindcentum in Breeduit. De gemeenteraad moet nog praten over het rapport en de eventuele gevolgen daarvan. De vijf plannen worden in ieder geval uitgewerkt en de verwachtig is dat daar eind 2014 een keuze in wordt gemaakt.