Het voormalig museum van het buiten van wijlen de heer Langerhuizen, waarheen het lijk van den verslagen man werd gebracht.
Het voormalig museum van het buiten van wijlen de heer Langerhuizen, waarheen het lijk van den verslagen man werd gebracht. Foto:

"Afschuwelijke roofmoord te Bussum"

Uit: Tijdschrift 'Het Leven', nr 28 van 9 Juli 1918:

"De bejaarde heer A.W. Boon te Amsterdam, commies de posterijen, die meermalen Zondags met zijn huidhoudster mevrouw de weduwe A. de Steenhuysen-Schildkamp, kleine uitstapjes maakt, had zich ditmaal naar Bussum begeven om in de prachtige Crailosche bosschen te genieten van het heerlijke zomerweer.

Moe van de wandeling en dorstig geworden van de warmte, besluiten zij in de bekende uitspanning De Gooische Boer een oogenblik te gaan zitten om iets te gebruiken.

Terwijl zij daar zitten, althans zoo wordt verondersteld, worden zij gade geslagen door een paar individuen, die zien dat de heer Boon zijn vertering betaalt uit een goed voorziene portefeuille.

Zodra de beide oude menschen hun wandeling te vervolgen, sluipen de mannen hen na, loerend op een gunstige gelegenheid om hun slag te slaan.

In een stil laantje, op een klein open grasplekje tusschen het kreupelhout, gaan de heer en de dame weer een oogenblikje zitten en van die gelegenheid maken de misdadigers gebruik hen te besluipen en door het struikgewas heen te beloeren. Hun nadering werd op het laatste oogenblik door de dame bemerkt. Deze keek om en, vermoedelijk bevreesd wordende voor ontdekking, sloeg één der misdadigers haar met een stuk hout op het hoofd en toen ze eenmaal bloed hadden gezien, deinsden ze voor niets meer terug en sneden het andere slachtoffer den hals door.

Hoewel vrij spoedig na het plegen van de afschuwelijke daad de ontdekking volgde, en verschillende politie-mannen kort daarop ter plaatse waren, mocht het toch niet meer gelukken de moordenaars te achterhalen, terwijl de weifelachtige houding der Huizer politie-beambten, die den politie-hond niet durfden te gebruiken, omdat de burgemeester, het hoofd der politie, niet thuis was en hun dus geen orders kon geven, oorzaak was, dat de schurken een flinken voorsprong kregen.

Wel zijn den volgenden dag een tweetal personen gearresteerd, op wie de verdenking is gevallen, maar of deze werkelijk de daders zijn, zal een nader onderzoeken nog moeten uitmaken."

Naschrift. Het tijdschriftartikel, waar ook de foto's uitkomen, is door Klaas Oosterom verkort. De Museumlaan in Crailo (bij De Trappenberg, gemeente Huizen) bestaat nog steeds, maar het museumgebouw is afgebroken.

Het uitdragen van het lijk van den heer Boon uit het museum, voor het vervoer naar Amsterdam.