Toen ik zwanger was hebben we een prioriteitenlijstje gemaakt waarmee we beslissingen nemen.
Toen ik zwanger was hebben we een prioriteitenlijstje gemaakt waarmee we beslissingen nemen.

Marjet Winsemius wil betere balans tussen werk en gezin

De Stichting Voor Werkende Ouders van de Bussumse Marjet Winsemius is sinds deze maand een feit. De stichting komt al sinds 2008 op voor de belangen van werkende moeders, maar de naam is nu veranderd in 'ouders' omdat dat de lading beter dekt. "Wij komen op voor de belangen van werkende ouders, met als doel de balans tussen werk en gezin te verbeteren."

door Yvette Geerts

Waar struikelen veel gezinnen over?
"De kosten van de kinderopvang en het feit dat werktijden, schooltijden en kinderopvangtijden niet op elkaar aansluiten. Veel kinderdagverblijven sluiten om zes uur en geen minuut later. Dan kom je als ouder gehaast uit je werk binnenrennen, want we hebben net de file getrotseerd en je trekt je kind 'eruit'. Vervolgens moet je nog eten koken en eigenlijk wil je dat je kind om zeven uur in bed ligt. Wij zijn het enige land waar kinderen op de basisschool tussen de middag nog naar huis gaan. Door dat soort dingen te doen houd je in stand dat een van de ouders thuisblijft. En dat is dan vaak de vrouw."

Welke rol spelen werkgevers in deze hele discussie?
"Die zouden zich wat flexibeler kunnen opstellen. Ouderschapsverlof bijvoorbeeld, dat is voor mannen nog steeds lastig om geregeld te krijgen."

Heb je ook een persoonlijke drijfveer?
"Dat zijn vooral mijn eigen kinderen. Ik hoop dat wij het nu kunnen veranderen zodat het later geen discussiepunt meer is. Dan heb ik het over de verdeling werk en gezin vanuit maatschappelijk oogpunt en aan de zijlijn hoe die verdeling er thuis uitziet, aan de keukentafel."

Die keukentafel, wat bedoel je daarmee?
"Tja, dat is een ander deel van de discussie. Namelijk hoe vrouwen en mannen dat onderling doen en regelen. Wij vrouwen zouden best wel een schop onder onze billen kunnen gebruiken. Ik generaliseer nu, maar de meeste vrouwen vinden toch dat zij het beste kunnen zorgen. Maar vrouwen zouden er best wel meer van mogen uitgaan dat de man ook kan zorgen. Een man kan ook een pleister plakken. Wij nemen het vaak te snel over. Als die man dan vervolgens 'loslaat' frustreert dat veel vrouwen. Maar we doen het voor een groot deel zelf."

Ligt het dan alleen aan de vrouw?
"Nee, absoluut niet. De man zou eens wat vaker moeten zeggen: dat kan ik ook. Maar die laten het zich juist allemaal een beetje aanleunen. En ook weer generaliserend: die mannen gaan dan de krant lezen. Ik denk dat ze die vaderrol best wel willen pakken."

'Eerst kom ik zelf, dan de relatie met mijn man en dan mijn kinderen'

Willen vrouwen niet te veel?
"Ja. Neem het dertigersdilemma: we willen een leuke baan, een leuk, volgens vtwonen ingericht huis. We willen een perfecte partner zijn, minstens drie keer per week seks en onze partner moet er ook nog goed uitzien. En o ja, de kinderen mogen niet in bomen klimmen want dan worden ze vies. We leggen onszelf absoluut te veel op."

Hoe heb je het zelf thuis geregeld?
"Wij flexibiliseren ons een slag in de rondte. Met een tweeling van zeven, mijn werk als freelancer en directeur van de stichting en een man die voor zijn werk vaak in het buitenland is. Toen ik zwanger was hebben we een prioriteitenlijstje gemaakt. En aan de hand daarvan nemen we nu nog steeds al onze beslissingen. Op de eerste plaats kom ik zelf. Dat vinden heel veel mensen toch wel raar. Maar als ik bijvoorbeeld niet slaap, dan kan ik niet functioneren. Dus de kinderen slapen in hun eigen bed. Op de tweede plek de relatie met mijn man: als wij niet op een lijn zitten en voor 'ons' zorgen, dan kom je in een strijd. Dan komen de kinderen en daarna mijn werk. Toen een van onze kinderen ziek was, was het een kwestie van het prioriteitenlijstje erbij pakken."

Wat is de ideale verdeling werk/gezin?
"Je ziet dat binnen het gezin veel mannen vijf dagen werken en vrouwen drie. Ideaal schijnt te zijn vier om vier, maar dat is aan iedereen om zelf te bepalen. Daarmee kom je ook in de discussie over financiële zelfstandigheid van de vrouw. Ik denk dat veel vrouwen zich niet realiseren wat de impact is. Daar zou je meer duidelijkheid in kunnen scheppen. Een rol die de overheid zou kunnen oppakken."

Werken jullie samen met Den Haag?
"De ministeries weten ons zeker te vinden en vragen regelmatig om advies. We nemen deel aan een denktank over werk en gezin. En we kijken naar de mogelijkheden voor het maken van een informatiebrochure waarin vrouwen uitgelegd krijgen wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes, bijvoorbeeld op het gebied van pensioen."

Je schrijft brieven aan Mark Rutte (Lieve Mark). Leest hij die?
"Ik weet niet of hij de blogs op mijn site leest en de mails die ik stuur, maar wanneer ik hem een brief per post stuur krijg ik altijd een reactie. Hij gaat op de inhoud in en eindigt met een persoonlijke noot: hartelijk dank, bedankt voor je attente woorden."

Even terug naar het probleem van combinatie werk/gezin. Wat zou de mooiste oplossing zijn?
"Dat zijn er veel. Integrale kindcentra bijvoorbeeld. Dat is een plek waar kinderopvang en school samenwerken op één locatie en waar ook jeugdzorg, sport en cultuur bij betrokken zijn. Geen gedoe ook meer met busjes heen en weer rijden. En het systeem van kindvoorzieningen (onderwijs, jeugdzorg, kinderopvang, kinderbijslag) dat we nu hebben opnieuw bekijken. Het liefst zou ik alles op een grote hoop gooien. Daarmee ontlast je nog steeds ouders, maar investeer je wel in de toekomst van de economie. Sommige regelingen stammen nog uit de jaren zestig. We leven nu in een andere maatschappij."