Fred Lokhorst controleert een id-kaart op echtheidskenmerken.
Fred Lokhorst controleert een id-kaart op echtheidskenmerken. Foto: Bob Awick

Steeds meer jongeren opgepakt voor id-fraude

door Jessica de Jong

BUSSUM - Al ruim 120 jongeren hebben de afgelopen twee jaar een proces-verbaal gekregen omdat ze gebruik maakten van een valse id-kaart in de horeca. Horeca-agent Fred Lokhorst zegt dat steeds meer jongeren van 16 en 17 jaar oud van de valse kaarten gebruik maken omdat ze voorheen wel het café in mochten, maar sinds 1 januari 2014 niet meer.

Hoe komen ze aan zo'n valse id-kaart?
"Ze lenen bijvoorbeeld een id-kaart van een vriend, pakken de kaart van hun oudere broer of zus stiekem mee of ze vervalsen hun eigen kaart. Dat laatste doen ze door hun id-kaart in te scannen en de data te bewerken. Vervolgens wordt dit bestand uitgeprint op een kaartprinter die bijna standaard op iedere school te vinden is. De tieners gaan hier heel ver mee; het is niet uitzonderlijk dat blonde meisjes een kaart gebruiken van een donker klasgenootje."

Wanneer lopen ze tegen de lamp?
"De uitbaters van de horecagelegenheden in Bussum hebben 'mobiele' portiers voor de deur staan. Zij controleren de leeftijd van iedereen die naar binnen wil. Als je vlug kijkt naar een id-kaart zou je er in kunnen trappen, zeker als deze iets verstopt is achter een plastic hoesje in een portemonnee. De portiers weten waar ze op moeten letten. Echte id-kaarten hebben vele echtheidskenmerken. Denk aan een voelbaar reliëf, een watermerk, een perforatie in de vorm van het gezicht dat te zien is als je er licht op schijnt. Geen van de valse identiteitskaarten voldoet aan die echtheidskenmerken."

Als de tieners worden betrapt, wat gebeurt er dan?
"De politie komt naar het café toe en de kinderen worden direct thuis afgeleverd. Vervolgens wordt proces-verbaal aangezegd en moeten ze met hun ouders naar het politiebureau komen. De ouders schrikken als ze horen wat er is gebeurd, maar zijn blij dat hun kinderen thuis zijn en niet in de cel zitten. Wat ze uitspoken is illegaal, hoewel ze het meer als kattenkwaad bedoelen. Op het bureau worden ze verhoord en dan volgt overleg met het Openbaar Ministerie in Utrecht. De kinderen moeten hun excuses aanbieden en krijgen een Halt-verwijzing. Dat komt neer op 9 uur werken plus een educatieproject van 9 uur. Soms komen de tieners zelf met een voorstel: het geven van een presentatie over id-fraude op school of sporttraining geven aan jongere kinderen. De tieners overzien de gevolgen niet van hun daden. In de wet staat dat er maximaal 6 jaar gevangenisstraf wordt gegeven aan plegers van id-fraude. Overigens krijgen de oudere vrienden die hun id-kaart uitlenen dezelfde straf als de overtreders. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Wat is er zo ernstig aan het rommelen met een identiteit?
"Aan jongeren leggen we altijd uit dat je met de id-kaart van iemand anders makkelijk een telefoonabonnement kunt afsluiten. Dat spreekt de tieners aan, want niemand zit erop te wachten dat je de telefoonrekening van iemand anders moet betalen. Maar je moet ook denken aan ernstiger misdrijven, zoals het afsluiten van een lening of een hypotheek op naam van iemand anders."

'Scannen, photoshoppen en uitprinten op de kaartprinter op school'

Wat adviseer je ouders van tieners onder de 18?
"Blijf vooral communiceren en sluit je ogen niet voor wat er kan gebeuren."