Hart voor Bussum heeft een kandidatenlijst met 34 personen.
Hart voor Bussum heeft een kandidatenlijst met 34 personen. Foto: Bob Awick

Van actiecomité naar
lokale politieke partij

BUSSUM - Met 34 Bussumers op de kandidatenlijst mikt de nieuwe politieke partij Hart voor Bussum op ongeveer 7 zetels. De partij komt uit de koker van Ton Fokker, voorheen lijsttrekker van BussumsBloei. Hij heeft de partij samen met Marieke Munneke Smeets opgericht. Haar kennen we als voormalig fractievoorzitter van D66 Bussum. De partij presenteerde zich afgelopen vrijdag als de partij van de inwoners, voor de inwoners.

door Jessica de Jong

De samenwerking is volgens de twee een logisch vervolg op het actiecomité Hart voor Bussum waarin ze samenwerkten aan een alternatief plan voor het terrein Scapino / Nieuwe Brink. Ze haalden duizenden handtekeningen op tegen de plannen voor een supermarkt op dat terrein. Dit succes willen ze graag een vervolg geven.

Het is opvallend dat Munneke Smeets afstand heeft genomen van D66, de partij waar ze zich jarenlang met hart en ziel voor inzette. De reden voor haar overstap is onder andere dat ze zich al langere tijd ergerde aan de desinteresse in Bussum van D66 in de Tweede Kamer en de provincie. Daarnaast is ze herstellende van borstkanker en is ze gaan beseffen dat ze iets anders wilde. "Met Hart voor Bussum verbinden we stromingen en zijn onze standpunten niet landelijk bepaald. We hebben op onze lijst mensen staan die voorheen bijvoorbeeld bij de PvdA of de VVD zaten. Ik heb het zelf ook als een beperking ervaren dat we met D66 een landelijke koers moesten varen. Met Hart voor Bussum kunnen we de koers van de inwoners varen."

Ook Ton Fokker is blij met zijn nieuwe partij. "Mijn idealen werden via BussumsBloei niet genoeg gehoord in de gemeenteraad en dat vind ik heel jammer. Ik heb jaren naast Marieke in de raad gezeten en we denken over heel veel zaken hetzelfde. We zullen proberen verandering te brengen in de huidige regenteske bestuurscultuur. Er moet beter geluisterd worden naar de inwoners. Inspraak van de Bussumers is voor ons het allerbelangrijkste. We gaan daarom de wijk in om te horen en vragen hoe het zit."