Een van de beelden uit de documentaire: een  gezinnetje rust uit op de De Ruijterlaan na een fietstochtje.
Een van de beelden uit de documentaire: een gezinnetje rust uit op de De Ruijterlaan na een fietstochtje. Foto: Google Maps

'Een beeld van
ons allemaal'

BUSSUM - Wat doen we op een doodgewone dag? Waar gaan we heen? En vooral, hoe leven we met elkaar? Bert Haanstra maakte zo'n 50 jaar geleden furore met de verboren camera-docu 'Alleman'. Deze documentaire gaf een beeld van het Nederlandse volk. In een halve eeuw veranderde er nogal wat in het land. Reden genoeg voor theatermaker Bert Hana om een tweede Alleman te maken aan de hand van beelden van nu. Ook Naarden en Bussum hebben een rolletje.

door Sjoerd Stoop

Voor #Alleman raadpleegde Hana alleen maar beelden van Google Maps. "Bert Haanstra maakte de beelden veelal door met een auto door steden en dorpen te touren. Als je dat nu zou doen, zou het opvallen. We raken gewend aan camera's om ons heen en gaan gek doen als we weten dat we gefotografeerd worden. De auto's van Google Maps bleven een paar jaar geleden ook een beetje verborgen. Ze hebben, als een soort van Alleman van vroeger, ons leven vastgelegd", zegt de documentairemaker.

Waarom heb je een 'tweede' Alleman gemaakt?
"De documentaire van Bert Haanstra heeft me jaren geleden erg gegrepen. Er werden prachtbeelden vertoond van ons land en vooral van onszelf. Het gaf een goed beeld van hoe de Nederlander leefde en wat we deden op een normale dag als vandaag. De beelden waren inmiddels wel erg verouderd en dat was een reden om zelf aan de slag te gaan. Het plan was om een meer actuele Alleman te maken met de beelden van vandaag de dag. Het heeft me 2,5 jaar gekost. Het was puur via Google Maps door het land wandelen om beelden te verzamelen op de computer op mijn zolder."

Je hebt ook beelden van Naarden en Bussum meegenomen. Wat kwam je tegen?
"Opvallend was dat boven Naarden de zon scheen en het in Bussum slecht weer was. Dat vooral", lacht Hana. "Verder was het erg opvallend dat Naarden en Bussum erg goed geordend zijn. Alles staat heel netjes en overal hangen bordjes voor. Van bordjes met 'verboden voor honden' tot 'verboden toegang' en veel verkeersborden. Daarnaast hebben Naarden en Bussum veel groen, komen er veel mensen om te recreƫren en lopen er hoe dan ook veel mensen op straat."

Wat gaan we van onszelf tegenkomen?
"Deze Alleman geeft een goed beeld van de Nederlander, dus ook van de Naarder en Bussumer. Als maker heb je de hoop dat toeschouwers bekenden tegenkomen op de beelden of dat je jezelf tegenkomt. Kortom: dat we elkaar herkennen. Voor Naarden en Bussum zou dat zomaar eens kunnen, want met het maken kwamen we veel mensen tegen. Dat moet het ook zo leuk maken voor de toeschouwer. In Bussum kwamen we onder anderen kinderen met hun vader of opa tegen op de beelden. In Naarden kwamen we ook veel mensen tegen die onderweg waren om iets leuks te doen. "

'Boven Naarden scheen de zon, Bussum had slecht weer'

Gaan de Naarder en Bussumse beelden ook mee naar andere plaatsen?
"We voeren de documentaire rechtstreeks op. In elke plaats waar we komen passen we de docu iets aan met beelden uit de bewuste gemeente. De hoogtepunten die we onderweg tegenkomen nemen we weer mee naar de andere gemeenten. Dat zou met Naarden en Bussum ook best kunnen gebeuren, want we hebben best leuke beelden. Maar of dat ook gebeurt hangt een beetje af van wat we nog meer tegenkomen de komende weken."