Vrijspraak voor organisatie illegale pokertoernooien

BUSSUM – De Rechtbank Amsterdam heeft oud-uitbater Jan Blaas van het Bussumse café De Viersprong aan de Huizerweg vrijgesproken van het overtreden van de Wet op de Kansspelen.

door Estella Heesen

Blaas werd samen met zijn zoon en een vriend verdacht van het illegaal organiseren van pokertoernooien. De rechtbank acht dit niet bewezen. De hamvraag in deze kwestie is of pokeren een behendigheidsspel dan wel een kansspel is. De rechtbank vindt dat het om een behendigheidsspel gaat. De officier van justitie eiste straffen van 2000 euro voor Blaas en 5000 euro voor zijn zoon en diens maat. Het heeft alles bij elkaar bijna zeven jaar geduurd voordat er een einde kwam aan de gerechtelijke gang. Tenzij justitie in beroep gaat. Dat zal binnen twee weken bekend worden. De rechtbank verwerpt in haar vonnis het arrest van de Hoge Raad uit 1997. Zij vindt dat wanneer geoefende spelers aan het pokeren zijn het gaat om behendigheid. Justitie stelde tijdens de behandeling van de zaak dat pokeren juist wel een kansspel is en beriep zich op het arrest van de Hoge Raad. Zij betitelt daarin het spel pokeren als kansspel. Maar de rechtbank meent dat het spel de afgelopen jaren zeer verfijnd is en zoveel wordt gespeeld waardoor deskundigheid bij spelers de kansfactor overtreft.
De zoon van Blaas en diens vriend kwamen met het idee bij eigenaar Blaas om pokertoernooien te organiseren om meer inkomsten te genereren. Het tweetal richtte een kaartvereniging op en stuurde een brief aan de belastingdienst. Het café sloot haar deuren als iedereen binnen was zoals in de wet vermeld staat. "Op die manier hadden we geen vergunning nodig'', zei de zoon. Echter, op 5 april 2007 deed de politie een grootscheepse inval in De Viersprong en Blaas en zijn zoon werden twee dagen vastgezet. Voor Blaas is de uitspraak een bittere troost. Hij deed zijn café, dat hij 32 jaar had, na zijn arrestatie aan de kant.