De makelaars en financieel adviseurs staan klaar voor een goed gesprek.
De makelaars en financieel adviseurs staan klaar voor een goed gesprek. Foto: jessica de jong

'Starters hebben meer mogelijkheden'

BUSSUM - Ook zonder vast contract kun je een woning kopen. En als je een huis koopt, dan ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je een huis huurt. Makelaars en financieel adviseurs maken regelmatig mee dat starters niet goed op de hoogte zijn van hun mogelijkheden om een woning te kopen. De gemeente Bussum houdt daarom op woensdag 5 februari een startersdebat waarbij veel duidelijk moet worden over de mogelijkheden van het kopen van een huis.

door Jessica de Jong

Het blijkt dat er tien keer zoveel vraag is naar een sociale huurwoning dan er wordt aangeboden. "Je kunt wachten tot je aan de beurt bent, maar waarom zou je niet kopen? Het moment is ideaal want de rente staat laag", vertelt makelaar Jolanda Menzink van makelaardij Koopmanschap en Greebe. "Met een starterslening heb je voor 125.000 euro al een flat aan de Lange Heul."

Patrick Brands van Baar Advies vult haar aan: "De starters zijn zich niet bewust van de mogelijkheden in de markt. Koop je die flat, dan betaal je 500 euro per maand. Dat is toch een stuk minder dan de 650 - 700 euro die particulieren vragen." Menzink: "En bovendien is het zo dat een starter die nu koopt al wat opbouwt en een deel van de schuld kan aflossen. Op die manier is het veel makkelijk doorstromen naar een grotere woning."


Afgestudeerd
Brands weet zich goed te verplaatsen in de starters en ziet dat het kopen van een huis ook voor afgestudeerden een haalbare kaart is. "Het is ook zo dat je al snel niet meer in aanmerking komt voor een huurwoning nadat je bent afgestudeerd. Stel je hebt een hbo-opleiding afgerond en je vindt een baan. Dan verdien je zo 2.000 euro per maand en dat betekent dat je jaarinkomen boven de inkomensgrens van 26.000 euro zit, waardoor je dus niet een sociale huurwoning kunt betrekken. Kopen is dan erg aantrekkelijk."

Starterslening
Zijn collega Benno Sijmons vertelt dat de gemeente ook nog redelijk wat startersleningen heeft. "Daar moet nog veel meer gebruik van worden gemaakt. In 2013 zijn 8 van die startersleningen van maximaal 40.000 euro toegekend. Dat betekent dat er nog zeker 10 Bussumers hiervoor in aanmerking komen. Dat geld blijft maar liggen. Hoe dat komt? De lening wordt nu alleen aangeboden als je onder de 34 bent. Als op de bijeenkomst blijkt dat er diverse mensen van 36 jaar zijn dan moeten we misschien kijken of we, net zoals de gemeente Blaricum, de leeftijdsgrens moeten loslaten."
Volgens makelaar Menzink is het ook in het belang van de gemeente om starters binnen de gemeentegrenzen te houden. "Bussum vergrijst. We moeten zorgen dat jonge mensen niet naar Almere gaan en daar een woning huren, want dan raken we ze kwijt."

Aanmelden
Tijdens de interactieve avond moeten diverse antwoorden komen. Waarom wil een starter niet kopen? Weet iedereen dat er startersleningen zijn? Wethouder Paul Barneveld en Christine Willems, directeur Dudok Wonen, makelaars en hypotheekadviseurs gaan met elkaar in debat. Aanmelden kan door te mailen naar debat@baaradvies.nl. Onder de aanmelders wordt een iPad verloot. Binnenlopen op het gemeentehuis kan ook. De avond begint om 19.00 uur.