VVD Huizen wil de Vesting wel kopen
VVD Huizen wil de Vesting wel kopen Foto: Christian Pfeiffer

VVD Huizen wil Vesting kopen, ministerie zegt: dat kan niet

NAARDEN - Het spraakmakende plan van de VVD in Huizen om de vestingwerken van het Rijk te kopen, is niet realistisch volgens het ministerie van Wonen en Rijksdienst. "Minister Blok ziet de 34 te verkopen rijksmonumenten, waaronder de Vesting, als één pakket dat in zijn geheel afgestoten wordt. Daarvoor onderhandelt de minister met één partij: de Nationale Monumentenorganisatie (NMO)."

Met die reactie uit Den Haag staat de verrassing waar de VVD Huizen vorige week de verkiezingsstrijd mee begon, op losse schroeven. Op de nieuwjaarsreceptie van de plaatselijke liberalen stelde partijcoryfee Carel Bikkers voor dat Huizen de vestingwerken koopt van het Rijk. Niet als verkiezingsstunt maar gewoon, 'als goede buur'. De VVD in Huizen, de grootste partij in de gemeenteraad, maakt er zelfs een verkiezingsissue van. Bikkers legt uit waarom: "De verantwoordelijkheid van de lokale politiek in Huizen stopt niet bij het hekje van onze achtertuin. Er zijn zoveel Huizers die van de vestingwerken genieten. Als Naarden het behoud van de Vesting niet zelf kan betalen, doen wij het. De Vesting mag niet in handen vallen van onroerendgoedbeleggers; dit belangrijke stuk nationaal erfgoed moet behouden blijven."

Het Naarder gemeentebestuur wil niet te veel aandacht besteden aan het plan. "Naarden is nog steeds van mening dat de toekomst van de vestingwerken het best gegarandeerd is wanneer deze eigendom van het Rijk blijven", laat de gemeente in een kort persbericht weten. "Wij volgen berichten dat er in onze regio particulieren of organisaties zijn die interesse hebben in overname van de vestingwerken met interesse, maar zij vormen geen aanleiding om ons standpunt te herzien."
Het voornemen tot de koop wil volgens Bikkers overigens niet zeggen dat de gemeente Huizen van mening is veranderd op het gebied van de fusie. Bestuurlijk samengaan met Naarden, Bussum en Muiden is voor de grootste partij in Huizen geen optie. "Dat station is allang gepasseerd. Huizen heeft nou eenmaal niets met Muiden."