Schoolhoofd Jeanne de Vaal: 'We hopen ons volgend jaar nog verder verbeterd te hebben.'
Schoolhoofd Jeanne de Vaal: 'We hopen ons volgend jaar nog verder verbeterd te hebben.' Foto: Sjoerd Stoop

'We doen meer dan lesgeven alleen'

BUSSUM - Enorm dankbaar, maar bovenal erg trots op waar de school de afgelopen jaren hard aan gewerkt heeft. De Bussumse Juliana Daltonschool aan de Kalfflaan werd een week geleden voor de tweede achtereenvolgende keer benoemd tot 'Excellente School'. "Nog meer dan de eerste keer heeft het ons enorm verrast", zegt schoolhoofd Jeanne de Vaal. "We weten dat we het goed doen en halen ook goede resultaten, maar of je dan ook tot de beste behoort moet je maar afwachten. Een trots gevoel overheerst."

door Sjoerd Stoop

Dat de Bussumse school nu weer beloond wordt, vormt het resultaat van jarenlang hard werken. "We hebben ongeveer acht jaar geleden een soort ommekeer gemaakt", zegt De Vaal. "Toen werden we een Daltonschool en begonnen we ook anders les te geven. Wat betreft hebben we echt heel veel veranderd. We hebben een totaal ander team met allemaal erg gedreven leerkrachten. Samen hebben we eraan gewerkt om onze lessen te verbeteren. En dat heeft resultaat."

Zwaarder
Het lesgeven van de school maakt de school anders dan veel andere scholen. "Je moet je voorstellen dat we de lesstof doorgaans wat zwaarder maken. De stof waar normaal gesproken alleen de besten van de klas mee aan de slag zouden gaan, schotelt onze school standaard voor. We proberen de jeugd daardoor te stimuleren om ermee aan de slag te gaan. Daarmee leggen we de lat een stuk hoger en dat gaat erg goed. Als kinderen toch een achterstand hebben, geven we extra les om dat weg te werken. En als het aan de andere kant erg goed gaat, proberen we de lat nog wat hoger te leggen. We merken dat we daarmee resultaat halen. We kunnen de leerlingen na acht jaar goed afleveren op het vervolgonderwijs."

Toch gaat het op de school verder dan lesgeven alleen. "We doen veel meer", vervolgt De Vaal. "We proberen de leerlingen ook mee te geven hoe in het leven werkt en hoe je met je medemens omgaat. Om een voorbeeld te geven: afgelopen jaar hebben we wat gedaan voor de speelgoedbank. De kinderen moesten een stuk speelgoed afstaan voor de wat armeren. We hopen ze daarmee te leren om wat over te hebben voor een ander. We doen ook elk jaar van alles voor het goede doel. Daar kunnen ze ook veel van leren."

Het predicaat 'Excellente School' zorgt er ook voor dat de Bussumse school nog meer leerlingen aantrekt. "Dat konden we het afgelopen jaar al merken. Veel ouders bellen of we nog een plekje hebben. We geven ze ook allemaal evenveel kans, maar we hebben slechts schaars plek. Zeker bij de hogere groepen moet je echt geluk hebben, de jongsten hebben vaak meer kans. We gaan met alle ouders het gesprek aan, maar ze moeten wel compleet achter onze aanpak staan. We werken nou eenmaal anders dan andere scholen."

'We maken de lesstof doorgaans wat zwaarder'

Hoe goed het ook gaat op de school en hoe hoog er ook gescoord wordt, het kan nog beter. "Toen we een jaar geleden voor de eerste keer 'Excellente School' werden, hebben we het rapport aangegrepen om ons ook weer te verbeteren. We hebben gewerkt aan bepaalde verbeterpunten. Nu was het rapport wat dat betreft wat vager, maar we gaan er alles aan doen om ook komend jaar weer sterk te staan en onze lessen nog verder te verbeteren."