Siebe Henstra bespeelt de klavecimbel.
Siebe Henstra bespeelt de klavecimbel. Foto: yvette geerts

Bussum voor heel even podium van oude kamermuziek

BUSSUM - Met het optreden van Siebe Henstra (klavecimbel), Alfredo Bernardini (barokhobo) en Lucia Swarts (cello) in de NPB kerk op donderdag 16 januari strijkt een bijzonder trio van internationaal vermaarde barokspecialisten neer in Bussum. De inwoners van Bussum krijgen hiermee iets unieks aangeboden. Het concert zal in maart alleen nog te horen zijn in Rome, maar Bussum heeft de primeur.

door Yvette Geerts

"Het is muziek van voor 1750," aldus Siebe Henstra, initiatiefnemer van het concert in Bussum. Siebe Henstra vertelt in zijn studio dat hij als kind al piano speelde. Hij begon op zijn achtste en liet op zijn achttiende het instrument voor wat het was. "Als veertienjarige ontdekte ik dat de muziek die ik speelde pas echt tot zijn recht komt op een klavecimbel." De liefde voor de muziek bracht hem dus bij dit bijzondere instrument, dat in tegenstelling tot een piano geen slaginstrument is maar een tokkelinstrument, met een heldere klank en veel boventonen. Overigens gaat zijn passie voor dit instrument verder dan spelen alleen. Op zijn zestiende bouwde hij zijn eerste klavecimbel.

Interesse
Dat Henstra als Bussumer (hij woont er sinds 2003) nog nooit eerder speelde in zijn eigen woonplaats is eigenlijk toeval en heeft niets te maken met zijn internationale faam. In buurgemeente Naarden speelde hij namelijk al bijna 200 keer in de Grote Kerk. "Al meer dan twintig jaar speel ik daar, op initiatief van de Bachvereniging." Met dit concert wil hij laten zien dat er in Bussum wel degelijk interesse is voor oude kamermuziek. Zijn verwachtingen lijken uit te komen, er zijn al ruim 50 reserveringen binnengekomen. Bij succes zet Henstra dan ook in op herhaling, een traditie die wordt opgebouwd. "Een jaarlijks concert, dat moet mogelijk zijn", zegt Henstra.

Op het programma staan werken van Sammartini, Vivaldi, C.Ph.E. Bach en Naumann. De NPB kerk is hiervoor niet per toeval gekozen. Al eerder organiseerde De Tindal Stichting hier een klassiek concert omdat deze kleine kerk goed past bij de intimiteit van oude kamermuziek. De stukken worden gespeeld door muzikanten die elkaar overigens al ruim twintig jaar kennen.
Alfredo Bernardini speelde in vooraanstaande barokensembles en orkesten over de gehele wereld. Daarnaast is hij docent barokhobo aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft hij masterclasses in Italiƫ, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Israƫl en de VS. Lucia Swarts speelt kamermuziek uit alle periodes van de muziekgeschiedenis en is docente aan het Koninklijk Conservatorium. Zij treedt ook regelmatig op als solist en is sinds 1983 eerste celliste in het barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. De Bussumer Siebe Henstra studeerde bij Ton Koopman en Gustav Leonhardt in Amsterdam. Hij maakt onder meer deel uit van de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Henstra is tevens verbonden aan het Utrechts Conservatorium als hoofdvakdocent klavecimbel.

Kaartjes
Kaarten kosten 20 euro en zijn te bestellen via musicaAntiqua@me.com. De kerk is open vanaf 19.45 uur.