Afbeelding
Foto:

Uit de Bussumse Historie

Glas van architect De Bazel

De Glasfabriek Leerdam produceerde begin 20e eeuw alleen gebruiksglas. Directeur P.M. Cochius besloot de kwaliteit te verhogen en nieuwe producten op de markt te brengen. Hij deed dat niet alleen uit concurrentieoverwegingen, maar tevens uit idealisme. Hij hoopte "door veredeling der voorwerpen van dagelijksch gebruik de behoefte aan schoonheid te wekken en te leiden en zoodoende een gezonde levenslust te bevorderen".

Hij wilde de smaak van de onderste lagen van de bevolking verbeteren. Het geblazen glas was voor de onderste lagen van de bevolking te duur. Deze konden zich alleen geperst glas veroorloven. Geperst glas was goedkoper doordat hierbij geen dure glasblazers hoefden te worden ingeschakeld. Juist het geperste glas was volgens Cochius "van al het glaswerk, dat in den handel is het afschuwlijkste. En aangezien dat, omdat het goedkoop is, juist gebruikt wordt door hen, die het minst met aardsche goederen zijn gezegend, zocht ik iemand, die ervoor kon gevoelen, glas te ontwerpen dat daar, in die kringen zou worden gebruikt."

Hij nam in 1915 contact op met de architect K.P.C. de Bazel, die door dezelfde (theosofische) idealen bezield was. Kunst moest via de industrie voor iedereen bereikbaar worden gemaakt. De eerste opdracht aan de Bazel was dan ook een ontbijtservies in geperst glas te maken. Door technische problemen kon dat echter pas in 1920 op de markt worden gebracht. Tot aan zijn dood in 1923 ontwierp De Bazel vazen, schalen en drinkserviezen, waarbij hij, geheel in de geest van zijn functionele opvattingen over decoraties, meestal met mathematische figuren werkte.

Klaas Oosterom

De HKB biedt haar leden ook op zaterdag 18 januari een gratis rondleiding aan in dit gebouw. Nog geen lid? Word HKB-lid voor € 15 p.j.! Mail naar n.c.oosterom@hetnet.nl.

Afbeelding