Afbeelding
Foto:

Een uitgelezen boek

De Kleine Johannes 1-2-3

In de serie Bibliotheek der Letteren van Elsevier verscheen in 1979 als negende van de twaalf boeken deze volledige Kleine Johannes, ingeleid door prof. dr. August Keersmaekers.

De Kleine Johannes is het sprookjesboek voor volwassenen van de Bussumer Frederik van Eeden. Van Eeden schreef De Kleine Johannes omstreeks 1885 als feuilleton voor het literaire tijdschrift De Nieuwe Gids. Het boek werd, ook internationaal, een groot succes. Minder bekend is dat hij twintig jaar later ook nog een tweede en een derde deel schreef. Dit boek bevat alle drie de delen. Het is een verhaal met veel auto-biografische trekken. De kleine Johannes wordt in het eerste deel opgevoerd als iemand die zich niet verwant voelt met de grove, lelijke mensenwereld. De vervolgdelen hebben een andere toon en een andere sfeer. Literair gezien zijn ze minder belangrijk dan het eerste, al bevatten we grote gedeelten vol geestige spot op de maatschappelijke verhoudingen.

Het eerste deel eindigde met de zin: "En hij ging den kille nachtwind tegemoet, de zware weg naar de grote, duistere stad, waar de mensheid was en haar weedom", waarmee hij kiest voor het zware leven als helper van mensen, als wereldverbeteraar.

Deze 'De Kleine Johannes', de drie delen in één band en in hedendaags Nederlands, bevat XXIII + 444 pagina's. Het bevat een portret van de jonge Frederik, getekend door de Bussumer Jan Veth. Het boek is gebonden met gedecoreerd bruin linnen.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).