Marjan Dunselman met haar schilderij van Youp van 't Hek.
Marjan Dunselman met haar schilderij van Youp van 't Hek. Foto: jessica de jong

Lichaamstaal vormt rode draad
in expositie kunstenaars Artes

BUSSUM - Na het zeer succesvolle communicatieproject CEL9 van Kunstkring Artes hebben de kunstenaars nu een expositie in Spant! Hoewel het om een andere kunstuiting op een andere locatie gaat, blijft communicatie centraal staan.

door Jessica de Jong

"Lichaamstaal is een van de belangrijkste onderdelen als je met iemand communiceert", vertelt Marjan Dunselman van Artes. "Je kunt wel iets zeggen, maar als je houding niet klopt dan zijn je praatjes niets waard. Met lichaamstaal kan je, bewust en onbewust, heel goed laten zien aan welke gevoelens je uitdrukking wilt geven. Niet alleen mensen, maar ook dieren maken er veelvuldig gebruik van. De expositie nodigt uit om je eens heel bewust te laten zijn van de impact van lichaamstaal."

Divers
De kunstenaars, meest schilders, die werk hebben ingeleverd voor de tentoonstelling in Spant! zijn erg divers. Zo is daar het opvallende knaloranje schilderwerk van Greetje Hubers, of de stoel van Yvonne de Boer die versierd is met geborduurde flamencodanseressen. Marianne Ulrich leverde foto's van dieren en er hangt ook kleurrijk en magisch werk van Alexandra Arriëns. In al deze uiteenlopende kunstvormen blijft lichaamstaal de verbindende factor. Dunselman is zelf een zeer goede en ervaren schilder. "Ik vind het altijd leuk om te zien hoe iedereen iets anders weet te creëren. Zo schilderen we wel eens met een groepje dezelfde naakte vrouw. Het resultaat is bij iedereen anders. Wonderlijk om te zien."

Van Dunselman zelf hangen zowel snelle tekeningen gemaakt met inkt als een groot kleurrijk schilderwerk van Youp van 't Hek. "Dat werk gebruik ik vaak om als voorbeeld te laten zien. Ik schilder namelijk veel portretten in opdracht. Die schilderijen hangen dus bij de mensen thuis en kan ik niet exposeren."

Vogula
Ook Carolien Brusse is aanwezig in de expositieruimte met een reeks wandborden. "Een jaar terug maakte ik dit werk voor een poëzie-expositie. Hiervoor ging ik op zoek naar het alleroudste Nederlandse gedicht. Dat bleek Vogula te zijn. Die tekst, die over vogels gaat, heb ik gebruikt in mijn wandborden van keramiek. Voorheen moest ik altijd uitleggen wat het was, maar heel toevallig is onlangs een app gelanceerd waar je meer over dit gedicht te weten kunt komen en bovendien kun je de tekst terughoren waardoor je beter begrijpt wat er staat. In De Wereld Draait Door werd dit laatst uitgebreid besproken."

Bij CEL9 komen nieuwe teksten in de telefooncellen

Wie de kunstwerken wil zien, kan hiervoor binnenlopen bij Spant! Hiervoor zijn ook alle groepen 7 en 8 van de basisscholen in Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent benaderd. Ook de middelbare scholen zijn aangeschreven. "Het zou leuk zijn als er schoolklassen langskomen. Dan regelen wij dat er een kunstenaar is die wat meer vertelt over het werk."

Cel9
Rondom het kunstproject CEL9, de telefooncellen bij het gemeentehuis, is ook nog nieuws te melden. Half januari zijn er weer nieuwe teksten te beluisteren in de telefooncellen. Die teksten zijn opgenomen en gemonteerd door Didier Benoist. De oude KPN telefooncellen blijven in principe tot mei dit jaar staan. Wat er daarna mee gebeurt is nog niet duidelijk. Dunselaar heeft goede hoop dat de cellen nog wat langer in Bussum kunnen blijven. "We willen ze in ieder geval niet weggooien. Het zou mooi zijn als ze nog even in Bussum blijven staan en daarna worden overgedragen aan een andere gemeente. Het is natuurlijk een mooi concept: telefooncellen die door kunstenaars worden versierd. Daar kunnen andere gemeenten ook van profiteren." Dunselman benadrukt dat het echt om de tien allerlaatste telefooncellen gaat en dat nog steeds heel veel mensen geïnteresseerd zijn. "Het staat ook als NS-uitje vermeld en de wandeling van de Historische Kring gaat langs het kunstproject. Vanaf begin februari komt er in het water bij de telefooncellen ook nog een nieuw drijvend kunstwerk te liggen in de vorm van een piramide. Drie kunstenaars hebben zich al aangemeld om het object naar eigen inzicht in te vullen."

Carolien Brusse laat haar wandbord zien.
Keramieken beeldjes van Gertie Knepper.