Ronald Heerschop: 'Puur qua voetbal alleen heeft de club de laatste jaren enorme stappen gemaakt.'
Ronald Heerschop: 'Puur qua voetbal alleen heeft de club de laatste jaren enorme stappen gemaakt.' Foto: Sjoerd Stoop

'Het voelt goed om weer terug te komen'

BUSSUM - Je mag het z'n club noemen, al jaren. Want Ronald Heerschop werd zo'n beetje grootgebracht op de velden van de Bussumse voetbalclub SDO. Met twee ouders die het kloppende hart van de club vormden, kun je ook nauwelijks anders verwachten. Zelf deed Heerschop ook van alles: van het clubblad rondbrengen voor pa en ma en voetballen voor de club tot het coachen van veel teams. Nu keert Heerschop na jaren weer terug bij SDO. Als hoofdcoach.

door Sjoerd Stoop

Eenmaal terug op het oude nest wordt Ronald Heerschop met open armen ontvangen en worden al snel verhalen van vroeger opgehaald. Want de Bussumer wordt door velen al snel weer herkend. Dat mag ook wel. Nog wat jaartjes jonger, toen Heerschop zelf nog voetbalde, scoorde de Bussumer de ene goal na de andere. Daarom staat zijn naam nog steeds boven aan het staatje van topscorers. Een foto van Heerschop op een van de muren van het sportcomplex, met een gouden schaar om de nek als 'award', houdt de anekdotes levend. "Het voelt ook erg goed om na al deze jaren weer terug te komen", vertelt hij. "SDO voelt nog steeds als mijn club. Het jeukte ook wel een beetje om weer aan de slag te gaan. Toen afgelopen zomer bekend werd dat de hoofdcoach vertrok, volgde er al snel een telefoontje van de club. Het leek me wel wat. SDO staat er erg goed op en het voelt ook echt als een avontuur om er het komende jaar, en met een beetje hoop wat langer, wat van te gaan maken."

Veranderingen
Heerschop treft een heel ander SDO dan jaren geleden; er is veel veranderd. "Het hart van de club staat er nog wel hetzelfde voor als toen, je komt dezelfde mensen tegen. Maar alles eromheen is wel veranderd. Puur qua voetbal alleen heeft de club de laatste jaren enorme stappen gemaakt, zowel voor de jeugd als voor het eerste elftal. En dat allemaal met Bussumse jongens, dat hebben ze echt goed gedaan." Heerschop veranderde zelf ook, zijn loopbaan leerde hem erg veel. "Je moet je voorstellen dat je als jonge coach veel meer fouten maakt. Dat heeft SDO ook wel gemerkt. Toen stelde je, onervaren als je was, de beste spelers op en hoopte je dat het goed kwam. Nu weet je dat het ook gaat hoe hecht de jongens een team vormen. Het zal dus straks allemaal heel anders gaan dan toen. SDO heeft alles prima voor elkaar, dus dat gaat zeker goed komen."

Hard werken
Wat Heerschop vanaf komende zomer echt voor de voetbalclub gaat betekenen, valt nog slecht te voorspellen. Daarvoor moet de coach zijn aanstaande spelersgroep nog beter leren kennen. "Je weet dat het er goed voor staat, maar je moet wel afwachten hoe het gaat tussen spelers en coach. Ze hebben de laatste jaren met een hele goede, maar totaal andere coach gewerkt. Het zal voor hen wennen zijn, maar voor mezelf ook. We gaan erg hard werken. Ook om het voetbal nog verzorgder te maken. Want hoe goed het er ook voor staat, het kan nog beter. We gaan vanaf komende zomer aan de slag om van SDO een goede eersteklasser te maken. We zouden best met de top van de klasse mee kunnen doen met af en toe een stapje naar boven als dat zou lukken. Het wordt hoe dan ook een erg leuke klus om straks mee aan de slag te gaan, met een beetje geluk voor meerdere jaren."