Ton de Wildt: 'De burgemeester had z'n eerste woorden nog maar net gezegd toen het al helder werd.'
Ton de Wildt: 'De burgemeester had z'n eerste woorden nog maar net gezegd toen het al helder werd.' Foto: Bob Awick

Johannesbeeldje voor korfbalman Ton de Wildt

BUSSUM - Voor al zijn werk voor de Bussumse sport, en dan vooral voor het korfbal, heeft de gemeente Bussum maandagavond de Kleine Johannes toegekend aan rasbestuurder Ton de Wildt van DOC. De Bussumer was slechts een beetje verrast, maar wel heel erg vereerd. "Het doet enorm goed dat mensen het werk dat je doet waarderen", vertelt de bestuurder.

door Sjoerd Stoop

De burgemeester roemde de Bussumer voor z'n jarenlange belangeloze werk voor de Bussumse korfbalclub. Eerst voor EBKC Olymia, later voor opvolger DOC. "U trad al erg jong toe tot het bestuur van de club en heeft van alles gedaan om de club sterk en gezond te maken", sprak de burgemeester de Bussumer toe, waarna een applaus volgde. Ook roemde de burgemeester de persoon achter de bestuurder. "U staat open voor andermans argumenten. Ook staat u bekend als volhardend, betrouwbaar en bekwaam."

Wat terugdoen
Met in totaal al 53 korfbaljaren op de teller gaat De Wildt (63) al even mee. Eerst
alleen jeugdspeler van de club, maar 47 jaar geleden trad de Bussumer ook toe tot het bestuur. Er volgde een jarenlange reeks van taken bij de Bussumse korfbalclub. Van bestuurstaken voor de club zelf tot het beheren van het onlangs compleet gerenoveerde sportpark aan de Voormeulenweg. "Als je naar een club gaat, moet je er ook wat voor terugdoen", meent De Wildt. "Dat doen zat andere mensen ook. Het bestuurswerk voor de club trekt me gewoon heel erg. Je leert er veel van, maar het levert ook contacten op met veel andere mensen. Kortom: erg leuk en dankbaar werk. Ook de komende jaren zul je me nog vaak op de club tegen kunnen komen. Het ontvangen van zo'n beeldje geeft weer een extra duwtje om de komende jaren nog gewoon door te gaan."

Het werk voor de Bussumse sport leverde De Wildt veel op. Nu een Johannesbeeldje, maar jaren geleden ook z'n vrouw. "We hebben elkaar op de club ontmoet, ja", zegt de Bussumer lachend. "Maar het korfbal heeft me nog veel meer goede bekenden opgeleverd. Er heerst op de club al jarenlang een erg goede sfeer. Dat maakt ook het werk voor de club erg leuk."

De Bussumer werd een beetje verrast door de lovende woorden van de burgemeester, maar bleef er vooral erg nuchter onder. "Het heeft me een beetje verrast, maar er begon al snel een lampje te branden. Toen we aankwamen zagen we heel veel bekenden. Dan snap je het wel. De burgemeester had zijn eerste woorden nog maar net gezegd, toen het al snel helder werd. Op zo'n moment gaat er van alles door je heen. Geen trots, want het gaat om het werk dat je doet. Voor jezelf doe je wat je kunt doen en ook omdat je dat leuk vindt. Dat het door anderen zo gewaardeerd wordt, doet me wel erg goed. Dan voel je je wel echt vereerd en toch een beetje bevoorrecht. Des te meer als er na afloop zoveel mensen naar je toekomen om je de hand te schudden of om je te bedanken. Dat doet me erg goed."

Op de kast
Het Johannesbeeldje heeft ondertussen al een plekje gekregen.

"Het staat op een centrale plek op de kast. Wat dat betreft heeft het wel een ereplaatsje gekregen. Want hoewel al dat werk voor mezelf gewoon tot de normaalste zaken van de wereld behoort, was het wel een enorme eer om het beeldje te mogen ontvangen."