Kinderen maken kennis met honkbal bij HCAW.
Kinderen maken kennis met honkbal bij HCAW. Foto: Bob Awick

HCAW werft nieuwe leden

BUSSUM - "Houd je knuppel ver naar achteren en gebruik je pols om naar de bal toe te zwaaien, ja, zo doe je het goed." Een trainer geeft een achtjarig jongetje instructies; de ouders van het mogelijk nieuwe talentje kijken geamuseerd toe. Tientallen kinderen waren afgelopen zondag naar de Open Dag van HCAW gekomen.

door Stephan Edgar

Ieder jaar organiseert de Bussumse honkbalclub dit evenement om jonge kinderen op een speelse manier in aanraking met honkbal te laten komen. "Dagen als deze leveren meestal een vol team op, dus zo tussen de tien en vijftien spelers ongeveer", vertelt hoofdtrainer Harold Lam. "En misschien zit er wel een toekomstige topspeler van de Major League in Amerika tussen, je weet het immers nooit", grapt hij. In 2011 pakte de Nederlandse ploeg de fenomenale wereldtitel. Ondanks dit grote succes is de sport (nog) niet populair bij de massa. Bij de nationale bond zijn 'slechts' 25.000 leden ingeschreven. En dat terwijl het volgens velen eigenlijk de mooiste sport van de wereld is. "Als je eenmaal verliefd op honkbal bent geworden, raak je die liefde nooit meer kwijt", aldus de gepassioneerde coach Harry van Rijn. "Het is de perfecte afspiegeling van het echte leven, want je bent zowel individueel als in teamverband bezig. Bovendien kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Zelf zat ik al ruim voor ik kon lopen met een handschoen en een balletje te spelen. En nu, veertig jaar later, vind ik honkbal nog even fantastisch als toen ik er als baby in de box mee begon." Hij hoopt dat die liefde vandaag weer bij nieuwe kinderen wordt aangewakkerd.
De kleine koters lachen allemaal en zijn fanatiek aan het slaan en werpen. Er worden korte gooi- en vangspelletjes gespeeld en later ook nog wedstrijdjes. Sommigen zijn nog zo jong en klein dat ze moeite hebben de knuppel stevig vast te houden, maar de fascinatie voor honkbal lijkt ook bij hen al aanwezig te zijn. "Dat ze nu plezier hebben is het allerbelangrijkste", benadrukt Harold terwijl hij ondertussen een zwabberende bal opvangt. "Want als je iets niet leuk vindt, kan je er onmogelijk ooit goed in worden." Wanneer de kinderen na deze dag besluiten lid te worden, komen ze terecht in teams met typisch Amerikaanse namen. Zoals the Yankees of the Red Sox. Zodat ze echt het gevoel hebben dat ze in een bijzondere omgeving verkeren. Dat ze kunnen dromen van een toekomst als speler uitkomend in de hoogst haalbare competitie in Amerika. Of gewoon omdat ze inderdaad, net als Harry en al die anderen, verliefd op honkbal zijn en niet meer zonder kunnen.

Uitleg van de coach.