Bart van Es, bij het pand aan de Huizerweg 54, vertelt dat er een quickscan wordt uitgevoerd.
Bart van Es, bij het pand aan de Huizerweg 54, vertelt dat er een quickscan wordt uitgevoerd. Foto: jessica de jong

Huurders Huizerweg 54 willen niet verhuizen

BUSSUM – Hoewel de deadline van 1 oktober als verhuisdatum van Versa Welzijn met in haar kielzog een tiental onderhuurders uit het pand Huizerweg 54 gepasseerd is, zitten vrijwel alle betrokken partijen nog op hun plek. De dominosteen die in beweging is gezet met het vertrek van Versa als hoofdhuurder van Huizerweg 54 stagneert op ingewikkelde huurconstructies en vage afspraken. De eigenaar van het pand, de gemeente Bussum, verleent uitstel van verhuizing tot het eind van dit jaar.

door Ruth van Kessel

Hoe zit het ook alweer? Het pand Huizerweg 54 is een begrip en is eigendom van de gemeente Bussum. Welzijnsorganisatie Versa Welzijn is hoofdhuurder en brengt op de Huizerweg activiteiten als Algemeen maatschappelijk werk en de vrijwilligerscentrale onder. In juli 2012 wordt het duidelijk dat het voor Versa Welzijn financieel onaantrekkelijk is om nog langer de huurprijs van de voormalige huishoudschool aan de Huizerweg 54 te betalen. Zij betalen een lage huur onder voorwaarde dat ze het onderhoud aan het pand voor hun rekening zouden nemen. De noodzaak voor groot onderhoud aan het dak is de financiële druppel. Versa besluit uit te wijken naar hun andere locatie, centrum Uit-Wijk aan de Schaepmanlaan/Ceintuurbaan. Deze locatie is hun eigendom. Met het vertrek van Versa uit Huizerweg 54 moeten hun onderhuurders ook vertrekken. Maar waar naartoe? Omdat het om maatschappelijke organisaties gaat, speelt de gemeente een rol in het bieden van een betaalbaar en passend onderkomen. Aan de andere kant is het voor Versa ook niet mogelijk om zomaar in te trekken in Uit-Wijk. Want ook daar zijn ruimten onderverhuurd aan derde partijen als de Gooische Muziekschool die 200 m2 huurt, balletschool Cabriole die op haar beurt een zaal huurt van de Gooische Muziekschool en Tafeltennisvereniging Good Luck, die met haar 40 leden gebruik maakt van de net gerenoveerde gymzaal en de kantine. Ook al is hen per 1 december 2012 de huur opgezegd, ze zitten er nog steeds.

Alle partijen zijn in rep en roer. De eerste huurder van de Huizerweg die eieren voor haar geld kiest is Teken- en Schildervereniging 'De Vrije Schilders'. Bestuurslid Nel Tönis: 'We waren ontdaan dat we na 65 jaar weg moesten uit ons vertrouwde atelier dat we alle dagen tot onze beschikking hadden. We zijn blij met ons nieuwe onderkomen in Atelier 13 aan het Oosterpad. Het is prachtig, maar niet altijd beschikbaar. We zijn teleurgesteld in de gemeente: hun geringe interesse in de maatschappelijke verenigingen van Huizerweg 54 is droevig." Overige onderhuurders laten zich niet zomaar wegsturen en verenigden zich in het 'Comité voor behoud van Huizerweg 54'. Bart van Es van tweedehandskledingzaak Xchange is een van de woordvoerders: "Op eigen kosten hebben we door ingenieurs- en architectenbureau Hans Stotijn Architect uit Utrecht een quickscan laten maken over de mogelijkheden van dit gebouw. Om het te behouden als icoon aan de Huizerweg en waar wij als maatschappelijke organisaties een plekje in kunnen hebben. Een van de opties is het onderbrengen van de verenigingen in de onderste laag en het in de bovenste laag realiseren van starterswoningen. Dit en andere mogelijkheden werken we nu uit met alle onderhuurders en zullen we op 10 oktober presenteren aan de gemeente. Als zij er ook iets in zien, moeten we onderzoeken hoe we het met elkaar kunnen realiseren. De gemeente is immers eigenaar van het gebouw."

In Uit-Wijk huurt de Gooische Muziekschool 200 m2 van Versa Welzijn aan de zijde van de Ceintuurbaan, naast het gedeelte waarin de muziekschool muziekcentrum Scala heeft gevestigd aan de zijde van de Schaepmanstraat. Het gedeelte aan de Ceintuurbaan moet terug naar Versa, maar toch maakt Nico Schimmel van de muziekschool zich geen grote zorgen: "Versa en wij hebben altijd goed samengewerkt in dit culturele centrum. Ik ben ervan overtuigd dat we er samen wel uitkomen." Tafeltennisvereniging 'Good Luck' maakt zich echter wel grote zorgen. Als kleine vereniging moeten ze de eindjes aan elkaar knopen. Graag willen ze in de gymzaal van Uit-Wijk blijven zitten, omdat deze voldoet aan al hun eisen. Ze zitten in een fusieproces met de andere Bussumse tafeltennisvereniging BuNa, die slechts 15 leden telt. Henk Wolters is secretaris van TTV Good Luck: "Deze zomer hebben we onze jeugdafdeling moeten sluiten, omdat we in deze onzekere situatie over onze accommodatie geen nieuwe jeugdcoördinatoren konden aanstellen. We weten niet wat de toekomst brengt. We horen geluiden dat de muziekschool naar de gymzaal zou gaan en dat de gemeente ons in het gebouw dat BuNa huurt aan de Kwartellaan wil onderbrengen. Dat betekent facilitair een grote achteruitgang: hogere zaalhuur, hogere kantinehuur en minder faciliteiten. De gemeente wil marktconforme prijzen, maar helpt daarmee kleine verenigingen om zeep." Balletschool Cabriole heeft de juridische strijd met de Gooische Muziekschool en Versa gewonnen en mag blijven zitten waar ze zit. Eigenaresse Saskia Sap: "Wij hadden als enige een deugdelijk huurcontract met Scala/Gooische muziekschool en daar heb ik me steeds op beroepen. Wel was ik bereid om uit te wijken naar een andere plek in Bussum, maar die vind je voor een studio met 450 leerlingen niet zo gauw. Daarom ben ik blij dat ik kan blijven en kan ik na maanden van spanning en onzekerheid me eindelijk weer volledig op dansonderwijs richten."

Voor Versa wordt de situatie er niet gemakkelijker op en ook de gemeente ziet in dat zij hun uitgangspunten zoals gesteld in het gemeentelijk accommodatiebeleid om panden marktconform te verhuren, te verkopen of te herontwikkelen, niet haalbaar is voor de Huizerweg op korte termijn. Om tijd te winnen om de meest gunstige optie voor alle partijen te regelen, is de huidige huurovereenkomst verlengd tot 1 januari 2014.