Afbeelding
Foto: André Verheul

Pmd mag gewoon weer bij restafval

GOOISE MEREN Van het college van Gooise Meren mag het pmd (plastic, metalen en drinkpakken) gewoon weer bij het restafval. B&W hebben de raad een voorstel gedaan voor nascheiding. Mocht de raad - en de GAD - akkoord gaan dan zal de oranje bak uit de tuinen gaan verdwijnen. Wethouder Hugo Bellaart maakte zich hiervoor al hard tijdens zijn raadslidmaatschap.

De Gemeentelijke Afvalstoffendienst (GAD) - verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval voor de Gooise gemeenten - start dit jaar met een nieuwe aanbesteding van de afvalstromen restafval en pmd. Dat is het moment om te overwegen of de huidige inzameling via bronscheiding wordt voortgezet óf dat de overstap gemaakt wordt naar het systeem van nascheiding. De Regio Gooi en Vechtstreek heeft de gemeenteraden in de regio gevraagd hier een zienswijze op in te dienen. De keuze van Gooise Meren is helder.
B&W verwachten dat inwoners de nascheiding van pmd ook als prettig zullen ervaren. Qua gemak, maar ook omdat er een container uit hun tuin zal verdwijnen. Ten aanzien van duurzaamheid zijn de landelijke resultaten van het pmd scheiden via bronscheiding of nascheiding op dit moment vergelijkbaar als het gaat om de hoeveelheid en de herbruikbaarheid, weet wethouder Hugo Bellaart. "Voor nascheiding wordt een doorontwikkeling verwacht, waardoor de hoeveelheid her te gebruiken materiaal in de toekomst kan stijgen. Want bij de huidige bronscheiding blijft nog altijd een percentage pmd in het restafval achter."

Broninzameling heeft weliswaar sinds de invoer een positief effect gehad op de bewustwording van het aandeel verpakkingen in huishoudelijk afval, maar nascheiding zorgt naar verwachting in de toekomst tot een hogere pmd-opbrengst.

Lees dit artikel verder op www.gooisemerennieuws.nl.