Afbeelding
Foto: Shutterstock

De lente komt er aan; maak je tuin lenteklaar!

Kun jij ook niet wachten op de lente? Begin dan nu alvast met het lenteklaar maken van je tuin, want die is weer wel toe aan een onderhoudsbeurt.

Wil jij over een paar weken al kunnen genieten, ga dan nu aan de slag. Maar let wel op: het weer kan nog erg veranderlijk zijn. Kijk dus naar de weerberichten voor je de snoeischaar en ander gereedschap tevoorschijn haalt. Wees onkruid voor. De lentezon laat zich steeds vaker zien en de temperaturen gaan al wat omhoog. Met af en toe een vroege voorjaarsbui erbij maakt het onkruid al volop bloemen en zaden aan. Tijd dus om nu te starten met wieden. Zo staat straks niet de hele tuin vol met ongewenste gasten.

Snoeien

In maart beginnen we weer met snoeien: eerst de hortensia’s en de rozen, zodat nieuwe groei bevorderd wordt. Takken van meer dan drie jaar oud en verzwakte takken snoei je terug tot op de grond. Snoei niet alles weg, want de meeste soorten bloeien op ‘oud’ hout van minimaal drie jaar oud. Snoei je op deze manier dan zorg je voor een vollere bloei van de bloemen. Snoeiafval kun je stekken.

Groene grasmat 

Al vanaf een graad of 5-6 groeit het gras, dus vanaf nu kun je ook de eerste maaibeurt geven. Bemest de grond na het maaien en let daarbij op het weer; het best bemest je voor een regenbui zodat de mest snel de grond in kan trekken. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, want dit maakt de grond en planten kwetsbaar.

Voorjaarsfeest in de border

Al vanaf een graad of 5-6 groeit het gras

Heb jij al voorjaarsbloeiers in huis gehad en wil je volgend jaar genieten van een tuin vol lentebloeiers, plant dan nu de uitgebloeide narcissen, krokussen, tulpen of hyacinten buiten in de border. Volgend jaar komen ze dan opnieuw op om de tuin op te vrolijken. Let op dat je het groen van de narcissen verwijdert; zo ontstaan er geen zaden en gaat alle energie naar de bol. Zaai ook al diverse zomerbloemzaden, zodat je in juni en juli ook al geniet van een bloemenpracht.

Water geven 

In de lente en met de omhoogklimmende temperaturen droogt de grond snel uit. Geef daarom de grond en planten voldoende water. Doe dit wel ‘s avonds, net zoals in de zomer. Zo verbranden de bladeren van de planten niet.

Vijver 

Niet alleen onkruid gedijt nu goed, ook de waterplanten en de algen in de vijver gaan als een speer! Maak dus nu de filter van de vijverpomp schoon. Haal dode delen van waterplanten weg. Klimt de temperatuur boven de 10 graden? Vanaf dan mogen ook de vissen weer gevoerd worden.

Onderhoud

Langzaamaan gaan we ook weer eens buitenzitten om de eerste zonnestralen op te vangen. Voorzie de meubelen daarom nu van een onderhoudsbeurt en kijk wat er in de tuin ook nog wel aandacht verdient: controleer tuinhuisjes, de schutting, kasten en de schuur. Ruim op en repareer. Zo zit je straks niet tegen achterstallig onderhoud aan te kijken. Alles weer aan kant? Spuit dan met een hogedrukspuit het terras en de paden weer schoon. Klaar? Dan is het nu tijd om te gaan genieten!

Afbeelding