Luchtfoto Fort Werk IV met erachter Spant.
Luchtfoto Fort Werk IV met erachter Spant. Foto: FocusOn

Gratis historische tour met Fort Werk IV-expert

Historie

BUSSUM - Het verdedigingserfgoed bij Fort Werk IV in Bussum is op zondag 21 april tussen 11.00 en 17.30 uur te bezichtigen. Naast de mogelijkheid om vrij te wandelen, zijn er rondleidingen, boeiende lezingen en nog veel meer leuke verrassingen.

Ooit was Fort Werk IV - gelegen tussen Spant en Sportpark Zuid - in gebruik als verdedigingswerk van de Hollandse Waterlinie. Decennia later werd het een plek waar niemand meer naar omkeek. Gelukkig heeft het fort de tand des tijds doorstaan en floreert het nu als nooit tevoren. Twintig jaar geleden is het herontdekt. Nanny Blank was een van de kartrekkers van het eerherstel van het fort. Zij neemt bezoekers op 21 april mee voor een rondleiding en vertelt over de geschiedenis. De rondleiding duurt dertig minuten en start om 11.30 uur, 12.30 uur, 14.00 uur en 15.3uur. 

Lezing

De lezing over ‘De Waterlinies in de context van Natuur, Cultuur en Geschiedenis’ wordt verzorgd door Don Scheers, voormalig wetenschapper en organisatieadviseur ‘strategie & verandermanagement’. Scheers heeft zich als IVN-natuurgids nader verdiept in de achtergronden van de waterlinies. In zijn presentatie van één uur neemt hij belangstellenden mee dwars door de boeiende geschiedenis van de waterlinies en eindigt bij Fort Werk IV te Bussum. Tijdstip lezingen: 13.00 uur en 15.00 uur. De rondleidingen en lezing zijn gratis, een reservering voor tickets is wel verplicht. Reserveer HIER de kaarten.

Rijksmonument Fort Werk IV staat op de UNESCO WerelderfgoedlijstFort Werk IV is een oud verdedigingswerk in Bussum met een bijzondere geschiedenis. Eeuwenlang beschermde de Hollandse Waterlinie het westen van ons land tegen een vijandelijke aanval. Rond 1870 werd op 2,5 kilometer vóór de vesting Naarden een linie van vijf forten aangelegd. Dit werd een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Werk IV is het laatst overgebleven van de vijf oorspronkelijke werken. 

Afbeelding