Vervolg van voorpagina

Pmd-nascheiding

"Daarnaast leidt nascheiding tot minder verkeersbewegingen van inzamel- en transportvoertuigen. De GAD verwacht in ieder geval met drie vrachtauto's minder (een kwart van de voertuigen voor restafval en pmd) uit te kunnen. Daarmee is ook op het aspect duurzaamheid nascheiding overwegend in het voordeel."

En wat gaat nascheiding kosten? De gemeente Gooise Meren gaat uit van een verschil van niet meer dan 240.000 euro en sluit ook een positief financieel effect van een overstap niet uit. Bureau KplusV, dat een doorrekening heeft gemaakt van de effecten van een eventuele overstap, raamt de kosten structureel op 798.000 euro. "De gemeente Gooise Meren beoordeelt een aantal kostenaspecten anders, waardoor het verschil tussen bron- en nascheiding kleiner is en het extra bedrag per inwoner afneemt. Ook een positief financieel effect van de overstap wordt niet uitgesloten. De gemeente Gooise Meren is van mening dat een aantal zaken uit de sensitiviteitsanalyse onderdeel moeten zijn van de ‘base case'." Voor nascheiding betalen inwoners een euro per persoon extra.
De gemeenteraden krijgen tot 10 mei de kans hun zienswijze in te dienen. Een definitief besluit door het bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek valt op 27 juni aanstaande.