Vervolg van pagina 7

Fatbikes terroriseren
't Gooi

Fatbikes controleren is nu zelfs onderdeel van de dagelijkse politie-routine, meldt woordvoerder Van der Pas. “Een agent die vermoedt dat een fietser te hard rijdt, gaat dan bijvoorbeeld controleren of de elektrische fiets of fatbike is opgevoerd.” Dit gaat door middel van een nieuwe rollentestbank. Wanneer de politie constateert dat er hierna nog een keer op de opgevoerde fatbike wordt gereden, wordt er bekeurd en zal de fatbike in beslag worden genomen. Die krijg je daarna niet meer terug. Politie Gooi Noord heeft inmiddels ook gesprekken met ouders gevoerd.

‘Let goed op!’ 

Of de situatie nog meer kan worden aangepakt op lokaal niveau, betwijfelen de BEL-gemeenten. “Het lastige is dat er allerlei voertuigen - waaronder fatbikes - bij komen die door de wetgever nog niet duidelijk gecategoriseerd zijn omdat ze nieuw zijn”, legt woordvoerder Kirsten Hoogenhout uit. “Het is aan het Rijk om het Reglement Verkeersregels en Berkeerstekens hierop aan te passen zodat er een duidelijk wettelijk kader is.” 

Desondanks houden de BEL-gemeenten de situatie in de gaten. “Het zorgelijke is dat er vaak jonge pubers op fatbikes rijden en er normaal gesproken pas bij 16 jaar een sneller voertuig bestuurd mag worden”, aldus Hoogenhout. “Daarnaast wekt een fatbike ook in de hand dat jongeren minder bewegen. Het is ook aan ouders om daar verantwoordelijkheid in te nemen.”

Veilig

Wie een veilige fatbike wil aanschaffen, kan bijvoorbeeld op de website van de Fietsersbond en ANWB terecht voor tips. Zo raadt fietsexpert Wim Duijndam aan niet zomaar een fiets via internet te bestellen, maar bij de grote merken te zoeken naar iets moois. “Let daarbij op of er gebruik is gemaakt van goede onderdelen. De meeste fatbikes zijn voorzien van een achterwielmotor, maar soms is er een middenmotor gemonteerd. Dat heeft de voorkeur, helemaal als deze van Bosch of een ander goed merk is.”

Gashendel

De politie benadrukt: “Let goed op bij de aanschaf van een fatbike of er een gashendel op zit en of deze niet harder loopt dan 25 kilometer per uur! Deze voertuigen zijn niet verzekerd en dus niet toegestaan op de openbare weg. Indien er een ongeval plaatsvindt, ben je dus niet verzekerd en zal een verzekering ook niets uitkeren.”