'Liefde voor de natuur begint met goed kijken.'
'Liefde voor de natuur begint met goed kijken.' Foto: SSDGM

Lokale groenkijkers in Filmhuis Bussum

Natuur & Milieu

BUSSUM - In samenwerking met Filmhuis Bussum organiseert de lokale duurzaamheidsbeweging Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren (SSDGM) op woensdag 20 maart om 21.00 uur een speciale vertoning van de documentaire Groenkijkers.

“Liefde voor de natuur begint met goed kijken”, zegt de vader van regisseur Sanne Rovers. “Want wat je liefhebt, koester je.” Als kind vond Sanne het maar irritant als haar vader tijdens het wandelen weer een bijzonder plantje zag. “Ik zag gewoon gras, maar hij zag wel tientallen soorten.” 

Dit werd het uitgangspunt voor Groenkijkers, waarin de regisseur haar gevoel van machteloosheid over de teloorgang van de natuur omzet in een visuele ode aan natuurbeschermers. Naast haar vader ontmoeten de kijkers onder andere het markante trio Henk, Guido en Paul die al meer dan twintig jaar insecten tellen, maar ook de flamboyante Herman, een landgoedeigenaar op zoek naar een toekomstbestendige balans in het bos, boerendochter en vogelbeschermer in hart en nieren Celine, en Nicky, een sympathieke stadse activist met een vlindertuin. 

Naardermeer

Tegen de achtergrond van klimaatverandering, stikstofcrisis en achteruitgang van de biodiversiteit proberen zij elk op hun eigen wijze hun stukje natuur te behouden en verbeteren. Als je goed kijkt dan zie je ze wel. Het zijn er op het eerste oog niet zoveel, maar je komt ze eigenlijk overal tegen, vaak op de gekste plekken. Zo zie je ze op het Laarzenpad in het Naardermeergebied, verscholen achter het riet met een verrekijker. En soms zie je een hele roedel, laatst nog in het Echobos in Muiderberg. Het leek wel een soort snuffelend schoolklasje voor volwassenen. Wie zijn deze mensen en wat doen ze daar? Het zijn de groenkijkers uit de film! De mensen die uit liefde de natuur bestuderen en vaak ook onderhouden. Wat onderzoeken deze groenkijkers en wat kunnen we van hen leren?

Houd  je van de natuur en zeker ook in de eigen omgeving, kom dan zeker kijken. De film duurt vijftig minuten, gevolgd door een nagesprek met lokale groenkijkers waar vooral ook ruimte is voor het stellen van vragen. Erna, in het café van Filmhuis Bussum, kunnen bezoekers verder in gesprek met de groenkijkers. Laat je inspireren en ontdek wat je zelf kan doen om de natuur lokaal te verrijken. Tickets via www.filmhuisbussum.nl.