"Opgevoerde fatbikes kunnen door bestuurders of het verkeer rondom verkeerd ingeschat worden." Foto: Bob Awick

Zorgen rondom populaire fatbike in ‘t Gooi: ‘Leek leuke aanvulling, maar terroriseert nu het verkeer’

Vervoer & Verkeer

Het was vorige week weer raak: nóg een ongeluk met een fatbike. De elektrische fiets met extra grote banden is razend populair onder jongeren, ook in het Gooi. Veilig is echter een ander verhaal. “Fatbikes controleren is nu zelfs onderdeel van de dagelijkse politie-routine.”

De afgelopen maanden verschenen meerdere artikelen over fatbike-ongelukken in de regio. Zo is in februari een jongen aangereden op het kruispunt Amersfoortsestraatweg/Crailoseweg (gemeente Huizen) en heeft een meisje in Naarden een gebroken kaak opgelopen na een ongeluk. Eerder werd een 20-jarige Bussumer op een fatbike aangereden en werd een traumahelikopter ingezet voor een fatbike-ongeval op de Meentweg.

In Facebookgroepen als ‘Nieuws uit Bussum en omstreken’ delen gebruikers onder zulke berichten hun eigen ervaringen met de fietsen. “Vanmorgen bijna omver gereden door twee kids op zo’n ding”, schrijft Betty. “Je hoort ze haast niet”, reageert Ellen daaronder. “Ik schrok me laatst rot toen ik aan het wandelen was en er één vl..