Afbeelding
Foto: Albert van der Linden

GNR kapt bomen, maar ‘bos blijft bos’

Natuur & Milieu

BUSSUM - Deze stammen werden aangetroffen nabij seizoenscamping De Fransche Kamp aan de Franse Kampweg en komen uit een bosvak van monocultuur Corsicaanse dennen.

“Zo’n drie jaar geleden zijn we in het Goois Natuurreservaat begonnen met omvorming van stukken bos met monocultuur. Dat wil zeggen: bossen die bestaan uit vooral één boomsoort van één leeftijd. Ongeveer 15-20 procent van onze bossen zijn monocultuur”, legt GNR-woordvoerder Ines van Hees uit.

(Tekst loopt verder onder de foto’s)

Foto: Albert van der Linden


 Foto: Albert van der Linden

Ze vervolgt: “Omvormen doen we door te dunnen. We halen gericht een aantal bomen uit het bos. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de overblijvende bomen om zich verder te ontwikkelen en komt er ook ruimte op de bodem voor andere planten en struiken.”

Op termijn komt er een gevarieerd bos. “In een jaar of twee tot drie zal er al een onderlaag ontstaan. Het bos blijft dus bos. In dit bosvak zal dit de laatste ingreep zijn. Na deze dunning is de uitgangssituatie voldoende om verder het natuurlijk proces z’n gang te laten gaan. Er zijn al veel verschillende soorten aanwezig zoals beuk, grove den, lijsterbes, zomereik en hulst. Door de ruimte zullen deze profiteren en kan er een gevarieerd bos ontstaan met veel ondergroei, planten, mossen, insecten, vogels en zoogdieren.”