4 mei-herdenking

BUSSUM Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden alle burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, herdacht.

In Bussum vinden meerdere herdenkingen plaats. In Bussum-Zuid wordt - in aanwezigheid van burgemeester Han ter Heegde en wethouder Nico Schimmel - om 14.30 uur stilgestaan bij de herdenkingsplaquette bij het plantsoen op de hoek Fokke Bleekerstraat en P.M.R. Versteeghstraat (vlak bij de Dekamarkt). Nol Verhagen, voorzitter van de Historische Kring Bussum, zal spreken. 

Joodse Begraafplaats

Bij de Joodse Begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg is eveneens een herdenking. Deze begint om 18.00 uur. Naast de burgervader zijn ook wethouder Barbara Boudewijnse en de leden van het Oranje Comité aanwezig. De herdenking duurt een half uur. Om 19.00 uur spreekt Boudewijnse tijdens de herdenkingsdienst in de Wilhelminakerk. Aansluitend is er een stille tocht naar het monument aan de Frederik van Eedenweg en de kranslegging bij het monument. 

'Lieu de mémoire'

Op de Bussumerheide vindt ook nog een moment van herdenken plaats. Het begint om 19.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Arthur Graaff, zoon van een voormalig verzetsman en nazigevangene, ontvangt de mensen. Om 19.30 uur vertrekt het gezelschap lopend vanuit De Palmpit naar het monument. Vervolgens houdt Cobi Engels-Van der Neut een toespraak. Om 19.58 uur klinkt de Taptoe (het officiële 4 mei herdenkingssignaal). Na de twee minuten stilte worden er bloemen gelegd.

In De Palmpit kan nagepraat worden. Dan wordt om 21.00 uur ook de vlag gestreken. Bij deze herdenking gaat het om een zogenaamde 'lieu de mémoire', een plaats delict waar verzetsmensen zijn gefusilleerd.